Gergo73 Creative Commons License 2008.04.08 0 0 46356

Ha jól értelek, akkor a Föld rendszeréból 10 fév távolságot az űrhajós 40/3 évnek éli meg, függetlenül attól, hogy a Földhöl képest v=0,6c, vagy egy másik ponthoz képest v=0,8c a sebessége.

Egyáltalán nem értesz jól. Az űrhajós az általad megadott feltételek mellett 40/3 évet öregszik. Ha nem 0.6c-vel menne a Földhöz képest, akkor nem ennyit öregedne. A megadott feltételek között a bolygó sebessége természetesen fölösleges adat volt, de ha azt is tudni akarod, hogy a bolygóbeliek számára hogy fest az utazás minden részletében, akkor használni kell ezt a sebességet is. Az én 46331-es üzenetem (javaslom, hogy alaposan olvasd el újra) rámutat arra, hogy háromszor tévedtél a 46273-ban, amikor ezt mondtad:

 

1. ha nekem van igazam, akkor 10 évvel lesz öregebb amikor kiszáll az ürhajóból.
2. a Földi tudósok szerint 8 évet öregszik.
3. az x bolygó beliek szerint 6 évet öregszik.

Az 1-esben azért nem volt igazad, mert nem 10 évvel lesz öregebb, hanem 40/3 évvel.

A 2-esben azért nem volt igazad, mert a földi tudósok szerint is 40/3 évet öregszik.

A 3-asban azért nem volt igazad, mert az x bolygóbeliek szerint is 40/3 évet öregszik.

 

A bolygó sebessége az űrhajós összöregedését nem befolyásolja, csak a bolygóbeliek számolásának (a szituáció leírásának) részleteit. A bolygóbeliek számára a hosszdilatáció miatt az utazás összideje más, mint a földiek számára (nevezetesen a bolygóbeliek számára ez az idő 200/9, míg a földiek számára 50/3), de ezeket az idődilatáció pontosan úgy korrigálja, hogy a végeredmény ugyanaz lesz az összöregedésre vonatkozóan. Nem is lehet más a végeredmény, mert a végeredmény egy abszolút dologról szól: arról, hogy mennyit öregszik az űrhajós az utazása során. Itt nincs helye relativitásnak, egy konzisztens modell erre a kérdésre csak egyféle választ adhat.

 

A newtoni modell szerint az űrhajós 50/3 évet öregszik (bárhogy is számolod), az einsteini modell szerint pedig 40/3 évet (bárhogy is számolod).

 

Előzmény: Bign (46342)