manonos Creative Commons License 2008.04.07 0 0 16984

Nem régen, néhány hozzászólással ezelőtt, hasonló gondjaim voltak, mivel a média adások kissé félreérthetően fogalmaztak (vagy csak nekem volt az) a schengeni határ miatt.

Akkor az alábbi információt találtam, ha hinni lehet az euvonal nevű információs szolgáltató site-nak akkor:

Szóval: személyi igazolvánnyal való utazás joga azonban nem schengeni vívmány, hanem uniós tagságunkból következő alapjog.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást. Az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetséges.

A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak.

A személyazonosító igazolványnak az utazás időtartama alatt érvényesnek kell lennie.

A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező kiskorú magyar állampolgárok (tehát a 14. életév betöltése előtt) továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.

Előzmény: redi01 (16980)