Gergo73 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 46278

Ti azt állítjátok, hogy a sebesség tényleges hatással van az órára, az űrhajós öregedésére. Na ez az, ami ténylegesen nincs benne az SR-ben, legfeljebb egy hibás gondolat kísérlet formájában.

És a világ összes fizika tankönyve hibás, mert ezt tanítja. Igy gondolod?

 

Na de kezdjük az elejéről, mert így nem jutunk előbbre. Legyen a tér egydimenziós. Kijelölünk egy O origóeseményt egyszer és mindenkorra. Minden inerciarendszerben ettől számítjuk a távolságot és az időt egyszerű számokban (egyezményes mértékegységgel, amit hozzájuk gondolhatsz). Legyen K egy inerciarendszer, amiben 1 a fénysebesség. Minden eseményt egy (x,t)K koordinátapárral jellemezzük. Ez az az esemény, ami a K-ban az O-tól jobbra x távolságra az O után t idővel történt. Néhány kérdés, adj rájuk választ legjobb tudásod, elképzelésed szerint:

 

1. A K-ban milyen messze történt egymástól a (2,-1)K és a (7,3)K esemény?

 

2. A K-ban mennyi idő telt el a a (2,-1)K és a (7,3)K esemény között?

 

3. A K-ban t=0 pillanatban áthalad egy F fényimpulzus az x=0 ponton. A K-ban az x=3 helyen egy detektor észleli az F-et, jelölje ezt az eseményt S. A K-ban mik az S esemény koordinátái?

 

4. A K-hoz képest konstans 3/5 sebességgel mozog egy M inerciarendszer. Az M-ben mi az előző pontbeli S esemény két koordinátája?

 

Előzmény: Bign (46271)