malaka Creative Commons License 2008.04.04 0 0 1334
Allah Prófétáiban való hit.



A harmadik hitpillérnél megemlítettük Allah könyveit. Allah úgy juttatta ezeket a könyveket hozzánk, hogy küldte a sugalló angyalt (Gábrielt) a prófétához (mint. Mohamedhez, Jézushoz, Ábrahámhoz, Dávidhoz, és Noéhoz) és a próféta isteni szavakként mondta az embereknek. És így kerültek ezek a könyvek az égből a földre. Időszakonként Allah Küldött egy egy prófétát, aki felújította az előző prófétával közölteket. Sorolom az öt legfontosabb próféta neveit: Mohamed, Jézus, Ábrahám, Mózes és Noé (Allah dicsérte, és üdvözítette őket) Allah prófétái között nem teszünk különbséget. Tehát nincs különbség Allah prófétái között. Koránból (2/285-286) “Allah Küldötte hisz abban, ami kinyilatkoztatás gyanánt leküldetett hozzá az Úrtól és vele együtt hisznek a hívők. Mindannyian hisznek Allahban, angyalaiban, könyveiben és küldötteiben. Nem teszünk különbséget az ő küldöttei között. A hívők azt mondták hallunk és engedelmeskedünk. Könyörgünk a bocsánatodért, ó Urunk hozzád jut el minden. Allah nem terhel meg senkit sem súlyosabb teherrel, mint aminek elviselésére képes. Mindenkinek az lesz majdan az őt megillető része, amit szerzett, és az lesz a számláján, amit magának szerzett, Urunk! ne sújts minket, ha feledékenyek voltunk, vagy hibáztunk! Urunk! Ne tégy reánk olyan súlyos terhet, mint amelyet azokra tettél, akik mielőttünk éltek! Urunk! ne terhelj meg minket olyasvalamivel, amire elégtelen a mi erőnk! Légy velünk elnéző, bocsáss meg és irgalmazz nekünk! Te vagy a mi gyámolítónk, segíts minket a hitetlenek népe ellen!”

Azt mondta Allah a Koránban (4/163): „Kinyilatkoztattuk neked, ahogyan korábban kinyilatkoztattunk. Noénak és az utána jövő prófétáknak: kinyilatkoztattunk Ábrahámnak, Ismáelnek, Izsáknak, Jákobnak, Izrael törzseinek, Jézusnak, Jóbnak, Jónásnak, Áronnak, Salamonnak, és adtunk Dávidnak egy Zsoltárt.”

Azt mondta Allah a Koránban (33/40): „Mohamed egyetlen férfinak sem apja közületek, hanem Allah küldötte és a próféták pecsétje! Allah minden dolog tudója.”

Nem volt egy nép sem, akihez nem érkezett próféta, hogy Allah ne adott neki meghatározott zsinórmértéket vagy meghatározott utat. Allah olyan prófétát küldött, aki közülük való, aki hívta a népét arra, hogy az egyetlen egy Istent szolgálják, és kerüljék el a (Tágútot) sátán útját.

Azt mondta Allah a Koránban (35/24): „Elküldtünk téged az Igazsággal, mint örömhír-hozót és intőt. Nem volt olyan közösség, amelyben ne lett volna korábban intő.”

.

Azt mondta Allah a Koránban (5/43-44): „Ám hogyan tehetnek téged döntőbírónak, amikor náluk van a Tóra, Amelyben benne van Allah ítélete, és mégis a hátukat fordítják azután hogy nyilvánvaló bizonyítékot kaptak? Ezek az emberek nem hívők.

Leküldtük hajdan a Tórát Izrael fiainak - útmutatással és fényességgel benne -, hogy a próféták – akik alávetették magukat Allahnak- aszerint ítélkezzenek azok között, akik zsidók, és hogy rabbik és az írástudók (Ahbár) Allah írása szerint ítélkezzenek, melynek megőrzése rájuk bízatott – és erre ők tanúk voltak. Ne féljetek hát az emberektől, hanem féljetek engem! És ne Kótyavetyéljétek el a jeleimet potom áron! Akik nem aszerint ítélkeznek, amit Allah kinyilatkoztatás gyanánt leküldött, azok a hitetlenek.”

A próféták mindannyian emberek voltak és nincs semmi közük az isteni tulajdonságokhoz. Azt mondta Allah Mohamed prófétáról, hogy ő a próféták ura. Koránból (7/188): „Mondd: „Nem áll hatalmamban, hogy hasznljak vagy ártsak magamnak, kivéve, ha Allah úgy akarja. Ha ismerném azt, ami rejtve van, akkor számos jóra tennék szert és nem érne engem semmi rossz. Ám én csupán intő vagyok és jó hír-hozó olyan embereknek, akik hisznek.””

Koránból (72/22): „Mondd: ”Senki sem fog megvédelmezni engem Allahhal szemben és nem találok majd rajta kívül menedéket.””

A prófétákkal emberi dolgok történnek, mint a betegség, a halál, az éhezés és a szomjazás… A Koránból (26/75..91) „Ábrahám azt mondta: „ Mit gondoltok, minek szolgálatára adtátok magatokat ti és réges-régi őseitek? Bizony, ők mind ellenségem nekem-kivéve a teremtmények Urát, aki megteremtett engem és Ő vezérel engem, és aki enni és inni ad nekem, és ha megbetegszem, akkor Ő gyógyít meg, és aki halálba küld, aztán életre kelt engem , és akihez az a kívánságom, hogy bocsássa meg a vétkemet az ítélet napján. Uram ruházz föl bölcsességgel engem, és add, hogy csatlakozhassam az igazakhoz, és juttass nékünk igaz dicséretet a későbbi nemzedékek között, és helyezz engem a gyönyörűség kertjének örökösei közé! És bocsáss meg az én atyámnak! Bizony, tévelygő ő a tévelygők között! És ne boríts szégyenben engem azon a napon, amikor föltámadásuk lesz, azon a napon, amikor nem használ sem vagyon, sem fiú gyermekek – csak annak, aki egészséges szívvel jön Allahhoz.” És a paradicsom közel hozatik az istenfélőkhöz, és a pokol látván látszik a tévelygőknek.”

Azt mondta a próféta (Allah dicsérte, és üdvözítette) „Én ugyan olyan ember vagyok, mint ti, ha valamit elfelejtek emlékeztessetek rá”

Allah olyan magas szintű tulajdonságokat mondott a prófétáiról, hogy az Ő szolgálatára készen állnak, és sorban dicsérte őket. Allah azt mondta Noéról, Koránból (17/3): „Hálás szolga volt”. És Mohamedről Koránból (25/1): „Áldott az, aki Al-Furqant küldött a szolgájának, hogy intés legyen az egész világnak”. És Ábrahámról, Izsákról és Jákobról (Allah dicsérte, és üdvözítette őket) Koránból (38/45-46): „És emlékezz szolgánkra, az erőskezű és látnok Ábrahámra, Izsákra és Jákobra! És különösképpen őket választottuk ki a túlvilági lakhelyre való intéssel.” És Jézus Mária fiáról (Allah dicsérte, és üdvözítette) Koránból (43/59): „Semmi más ő, csak szolga, aki iránt kegyet gyakoroltunk és akit példának állítottunk Izrael fiai elé.”



A prófétákban való hit négy témát foglal magában:

1- Hinni kell abban, hogy a vallás, amit hoznak, a Magasztos Allahtól ered. Aki az egyik prófétának a levelét megtagadja, mintha megtagadta volna a többi próféta levelét is, mert Allah küldte őket az igazsággal és, hogy az egyik levél az előzőt támogatja és tökéletesíti. És ezek mind Istentől jött levelek és egyetlen egy vallást hirdetnek. Ezért nem szabad megtagadni az egyiküket sem. Azt mondta Allah a Koránban (26/105): „Noé népe hazugsággal vádolta a küldötteket.” Ezzel Allah úgy tekintett rájuk, mintha az összes prófétának a levelét megtagadták volna. Pedig csak Noét hazudtatták. És küldte rájuk az özön vizet. A keresztények, akik megtagadták Mohamedet (Allah dicsérte, és üdvözítette) és nem követték. Ők ahogy látjuk hazudtolják Jézus Mária fiát is (Allah dicsérte, és üdvözítette) és nem követik őt. Annak ellenére, hogy Jézus közölte a népével, hogy jön utána Mohamed próféta. És parancsolta nekik, hogy kövessék, mert ahogy mondta Jézus Mohamedről, hogy nem kénye kedve szerint beszél , hanem sugalmazott sugallat. Tehát ha a keresztények követnék Mohamed próféta levelét, ezzel engedelmeskednének Jézusnak is. Ahelyett, hogy engedelmeskedtek volna Jézusnak és követték volna Isten prófétáját Mohamedet és vezéreltette volna őket Isten útjára az egyenes útra és kivette volna őket a hitetlenség sötétségéből, erre megtagadták és követték a papokat, akik azt teszik velük, amit akarnak.

2- Hinni kell a próféták neveiben is, mint Mohamed, Jézus, Ábrahám, Mózes és Noé (Allah dicsérte, és üdvözítette). Allah Ezt az őt prófétát a többi küldött közül szilárdsággal rendelkező prófétáknak nevezte. Őket két helyen említette Allah a Koránban (33/7): „És emlékezz arra, amikor egyességet kötöttünk a prófétákkal és veled és Noéval, Ábrahámmal, Mózessel és Jézus Mária fiával és szilárd egyezséget kötöttünk velük.”, és a másik Ájában (42/13): „Azt a törvényt szabta nektek a vallásban, amit Noénak parancsolt meg, s amit néked sugalltunk, és amit Ábrahámnak, Mózesnek, és Jézusnak parancsoltunk meg, mondván: „Tartsátok be a vallás előírásait és ne szakadjatok szét szakadár felekezetekre!” keserves dolog a pogányok számára, az amire szólítasz. Ám Allah kiválasztja arra, akit akar odavezeti azt, aki megbánással fordul hozzá.”

És akinek nem ismerjük a nevét általában hiszünk benne is: azt mondta Allah a Koránban (40/78): „Már teelőtted küldtünk küldötteket az emberekhez. Egyesekről közülük már beszéltünk neked, másokról még nem beszéltünk neked. És egy küldött sem hozhatott jelet, csak Allah engedelmével. És ha eljön az, amit Allah elrendelt, akkor a döntés az igazság szerint történik. És kárvallottak lesznek akkor azok, akik szófia beszédnek tartják a hirdetésedet.”

3- Helyesíteni és igaznak nyilvánítani a próféták hírét.

4- Cselekedni kell a próféták pecsétje Mohamed törvénye szerint. Őt küldte a Magasztos az összes embernek a világon. Azt mondta Allah a koránban: (4/65): „De nem, az uradra! Mindaddig nem lesznek hívők, ameddig nem tesznek téged döntőbírának abban, ami vita tárgyát alkotja közöttük, nem éreznek feszélyezettséget a lelkükben amiatt, amit döntöttél, és teljes alázattal alá nem vetik magukat annak.”



Allah prófétáiban való hit gyümölcse:



1- Tudjuk a Magasztos Allah kegyelmét és a szolgáiról való gondoskodását, mivel küldött nekünk küldötteket, akik vezetnek minket a Magasztos Allahhoz. És közlik velünk, hogy hogy szolgáljuk Allahot! mert az emberi agy magától nem jönne rá.

2- Köszönjük a Magasztosnak ezt a kegyet.

3- Szeressük a prófétákat (Allah dicsérte, és üdvözítette) és dicsérjük, és tiszteljük őket olyan tisztelettel, ami illik a prófétákhoz, mert ők Allahtól való próféták és szolgálták Őt, és terjesztették a vallását, és tanácsokat adtak az embereknek, hogy csak a Magasságos Allahot szolgálják.

Akik ellenkeztek a prófétájukkal, és hazudtolták őket, mert azt hiszik, hogy Allah prófétái nem lehetnek emberek. Allah említette őket a Koránban (17/94..95): „És amikor eljött hozzájuk az útmutatás, csupán az akadályozta az embereket abban, hogy hígyenek, hogy azt mondták: „Vajon Allah embert küldött el küldött gyanánt?” Mond: „Ha angyalok lennének a földön, s háborítatlanul járhatnának, akkor bízvást angyalt küldtünk volna le hozzájuk az égből küldöttként.”” Ezzel Allah visszautasította ezt a féle gondolkodást. És biztosította, hogy a próféta csak ember lehet, mert a küldöttét a föld lakóinak küldte. És a föld lakói emberek. És azt mondta, hogy ha a föld lakói angyalok lettek volna, akkor angyal prófétát küldött volna nekik, hogy ugyanolyan legyen mint ők. És Allah említette a Koránban a próféták hazudtolóit(14/10): „A küldöttek azt mondták: „Illetheti-e kétség Allahot, az egek és a föld teremtőjét? Azért hív benneteket, hogy megbocsássa a ti bűneiteket és haladékot adjon nektek megszabott határidőig.” „Ti csak hozzánk hasonló emberek vagytok” –Mondták azok-:”El akartok fordítani bennünket attól, amit anyáink szolgáltak. Álljatok hát elénk valami nyilvánvaló hatalommal! Mi csak hozzátok hasonló emberek vagyunk”- mondták nekik a küldötteik. „Ám Allah a kegyében részelteti a szolgái közül azt, akit akar. Nem a mi feladatunk az, hogy valami nyilvánvaló hatalommal álljunk elő- ha csak nem Allah engedelmével. Allahra kell a hívőknek hagyatkozniuk.”