zabadakk Creative Commons License 2008.04.01 0 0 23410

 

Persze.... ha ólomsörét formájában van benne... ne idegelj már ilyesmivel, mert eldobom az agyamat!!!:-)))

 

Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, rájössz, hogy ezt én is pont így értettem. Arra az esetre, ha ólomvegyületek lennének benne, arra a következő mondatom vonatkozott, miszerint az nem lehet ivóvíz.

 

 

Amit klóros víznek hív a nép, azok a klórfenolok, mert valóban használnak egy pici klórt a víz fertőtlenítéséhez, de azt nem lehetne érezni. A vegyipar (különösen a bőrgyártás) viszont sok fenolszármazékot nyom bele a vizekbe, azok klórozódnak, és azok penetránsan érződnek a vízben, holott koncentrációjuk elég alacsony.

 

 

Ezzel én részben vitatkoznék. A hálózatmegbontások után igen komoly mennyiségű klórt tesznek a vízbe, hogy fertőtlenítsék a rendszert. Mivel Budapesten gyakoriak a hálózati hibák, az ilyesmi elég gyakori. Amikor a hibajavításhoz közel lakik valaki, esetenként napokig ködös és büdös a víz a nagymennyiségű klórtól.

 

Ami a fenol-származékokat illeti: a Budapesti ivóvízellátása főleg a Duna város feletti felső szakaszánál levő parti szűrésű kutakból történik és minimális a fenol jelenléte. De ha nagyon pontos választ akarsz, akkor szívesen megkérdezem az egyik barátomat erről, aki a VITUKI laborjában ilyesfajta vízminősítésekkel foglalkozik.