sajtosferi Creative Commons License 2008.03.30 0 0 629
Szia Nati23,
Következő probléma a sófürdő töménysége. Ha 25% fölötti a töménysége, vagy tul sokáig tartod a sólében bekeményedik a külsö hély. Ez akkor probléma ha a sajt dobosodik, belsőrész gázosodik. Probléma lehet még a száraz huzatos szikkasztó.
A sajt szempontjából a 3°C már nem jó, a zsír mozgatás közben elkezd kiköpülődni. A sajtba nem tud beépülni, a savo tetején marad. minél hosszabb ideig hűtöd annál problémásabb. A sajttej optimális hőfoka a 10°C körül van, de ne legyen 6°C alatt.
A keseredés csak abban az esetben következik be érezhetően ha tisztátalanság miatt a sajt számára káros baktériumok kerülnek a tejbe. Ez lehet fűszer, tisztátalan edény vagy eszköz. Jó esetben ezt kitudják szorítani a tejsavbaktériumok, de nem minden esetben.
A sórürdőhöz egy sajtkészítőnek elengedhetetlen eszköze a Baumé fokoló ami a sólé sűrűségét méri. Ez néhány ezer forintért beszerezhető a mosonmsgyaróvári Labomarktól. A másik ezköz amire szükség lenne az a pH mérő, ezzel a savasságát kellene mérni. Az optimális az 5,2-es pH(a csapvíz nálunk 8,2), ezért a 20%-os oldathoz cítromsavat, tejsavat, vagy savanyúsavót illik tenni. Ennek beállításához és szintentartásához kellene a pH mérő. Drága dolog 10 ezertől többszázezerig az ára. Ha folyamatosan karba tudod tartani a sólevet akár hónapokig is használhatod(só töménység, savasság, hőmérséklet).
Előzmény: Nati23 (628)