Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.03.30 0 0 607

Viking zárójeles kiegészítése igaz, és ez megint arra figyelmeztet, hogy mennyire fontos a kérdésfeltevés pontos, korrekt volta... amikor írtam a totót, akkor is elméláztam ezen, milyen "hülye" kérdés ez, hogy 'Hol beszélnek katalánul Katalónián kívül?' - hát persze, bárhol, ahol él csak egy katalánul beszélő is, például Pekingben: ez is jó válasz :) - persze nyilván ennek a topiknak a szelleme (a Lóci Géniusza :) előrevetíti, hogy a potenciális válaszadók nem ebbe az irányba mozdulnak, s amikor a lehetséges válaszokat megadtam, az x-re Provence-t akartam először írni, majd el is vetettem rögtön - mert könnyen lehetséges, hogy ott él, ha nem is nagy, tősgyökeres katalán populáció, bár erről nem tudok. Így aztán kicsit messzebb, nagyjából Szardínia távolságával megegyező távolságba helyeztem el az opciót.

 

A helyes válasz Szardínia, tehát Vikingnek van igaza. Valaha Aragóniához tartozott a sziget, s Alguer kikötőjében megtelepedett egy katalán (elsősorban barcelonai) kereskedő/tengerészközösség, s ezek leszármazottai, illetve ezek egy része a mai napig katalán anyanyelvű.

 

Nemrégen láttam egy szakdolgozatot, amelyben az újlatin nyelvekről értekezett egy fiatalember, és nagyszerűen feldolgozta az összes újlatin nyelv elterjedtségét, s ott láttam ezt először, bevallom, csodálkozással fogadtam.

 

Hans Black utalása igaz: a szárd nyelv az egy külön nyelv (nem dialektus) a legarchaikusabb újlatin szubsztrátumnyelv. De ezek szerint itt másról van szó.