Levendula39 Creative Commons License 2008.03.28 0 0 147296

Nem gyenge angol megoldás a problémára:

 

"Nemrég hosszabb időt töltöttem Angliában, ahol azt tapasztaltam, hogy a náluk nem kis számban lévő segélyezett réteget nagyon szigorúan ellenőrzik, és minden költekezésüket kontrollálják. Az a trükk amit erre alkalmaznak a világ legegyszerübb és a leghétköznapibb megoldása. Ezt úgy nevezik: kódrendszer! Ismerős? Hát igen, ebből a szempontból mi is a fejlett világhoz tartozunk, csak az istennek sem használjuk arra amire való.

A segélyt kérvényező delikvens kap egy kártyát, ami kísértetiesen hasontít egy bankkártyához és pont ugyanúgy használható is, csak az autómata nem ad ki pénzt vele. Ezentúl éppen úgy lehet használni, fizetni lehet az iskolában az gyerek étkezését, tankolni, élelmiszert és ruhaneműt vásárolni stb. Bármire elkölthető amit szinkronba lehet hozni a gyerek nevelésével járó kölségekkel.

(gondolom, most sokaknak eszébe jut az isten háta mögötti faluk kis boltjai, ahol még a pénztar gép is kisebb csodaszámba megy, de a civilizáció nem fog megállni a falu szélén, és a HACCP előírásokkal is megküzdöttek valahogy, pedig annak nem sok értelme volt)

Ezeket a tranzakciókat egy központi gép figyeli folyamatosan. Ebbe be van tárolva azokanak az árúknak a kódja, amik nem ebbe a kategóriába tartoznak.

Ilyen például a szeszes ital, cigareta, luxus holmik (parfümök, ékszerek, mobiltelefonok stb.), és gondolom ez a lista nem rövid, de egy jó központi rendszer hatékonyan tudja szűrni.

A kedves segélyezett egyszer (!) kifizethet valami ilyesmit, de másnap a kártyája nagy valószínűséggel nem fog működni....

Ezel egyidőben azonnal elindítják ellene az adócsalás miatti eljárást, (mert az ugye köztudott, hogy a segélyeket az állam a befizetett adókból osztja és nem rajzolja a pénzt!) ami náluk talán még az emberölésnél is nagyobb bűn. Örülhet az illető ha nem letöltendőt kap érte, plussz meghatározott ideig (1-3 év) nem kérhet segélyt. Sem olyat, sem másmilyet. Hát ennyi. Ugye milyen egyszerű?

Ennek a rendszernek fontos része, hogy azokat akik valamilyen segélyben részesülnek az adóhivatal külön csoportja ellenőrzi, talán szigorúbban mint a szimpla adó fizetőket. Szabályszerüen titkosszolgálati eszközöket is igénybe vehetnek. Napokig, hetekig is figyelhetik mikor jön-megy, milyen ruhákat ékszereket visel, kicseréli esetleg az autóját. Fényképeket készítenek, követik hová jár szórakozni, vagy van-e valami sok pénzt igénylő passziója.(pl.:fogadás, ez elég népszerű arra felé, csak nem díjazzák ha a segélyt erre használják fel) Ha kiszúrják a turpisságot azonnal lecsapnak, és kőkemények! (nálunk, talán mondanom sem kell, pont fordítva működik minden. Az APEH soha egyetlen színesfém-felvásárlót, uzsorást nem ellenőriz. Csak és kizárólag a fehér kisembereket.

Ilyen lebukásoknál nincs az az ügyvéd aki meg tudja menteni a dutyitól szegény delikvenseket!"

 

Nekem tetszik!

Előzmény: wildside4 (147293)