Zak Creative Commons License 2008.03.26 0 0 60151
Namostan :-) a tököm se akart ezen a témán lovagolni, de mivel megszólíttatva lettem :) elmondom, miért vettem új autót :P Najó, nem :-) viszont ha most vki meg meri kérdezni, hogy miért piros.... :-)

Igenis visszasírom a Stilo méretét, kényelmét, felszereltségét, relatív csendességét, kényelmes futóművét, normális váltóját, felhasználóbarát biszbaszkáit.

Amikor Stiloztam, akkor is azt mondtam, hogy az optimális kocsi nekem Stilo lenne, 4G63 motorral, önzáró diffivel és japán összeszereléssel. Ezt most is tartom. A Colt megtervezettsége és minősége (persze lehet, hogy s/s kolléga megragadta a lényeget a korai jelzővel) nem éri el a Stiloét. Azt 44e cseréltem be a Coltra, amiben most 43e van, mindkettőt 0 km vettem - tehát pont most összehasonlíthatók. Részletezzem? :-)

Két kategória. Városi kisautó és kompakt/alsóközép. A Colt a Mitsu-lineup legalja - a Stilo alatt meg legalább 3 másik Fiat volt akkoriban (Seicento, Panda, Punto/Albea), ráadásul a sikeres Brava/Bravo miatt minőségkényszerben is voltak szvsz. Ennek ellenére az áruk nagyságrendileg összemérhető: 3.1M vs. 3.3M fizettem.

A Colt előnye annyi, hogy a.) könnyű kasznit jól viszi a 95 LE motor b.) szériában szuperjól variálható belső tér c.) maga módján kívül csini - főleg pirosban ;-) d.) 3 év gari a 2 év EU-s alapgari helyett e.) nem tucatautó, alig látni párat. Ennyi.

Igen, tudom, most jön az, hogy "de bazze 3 hónapos korában mocit cseréltél a Fiatban". Ez igaz. Visszatekintve, némi önkritikát gyakorolva azt kell mondanom, hogy épeszű ember nem megy bele utcai autóval egy baszomnagy, ismeretlen mélységű tócsába. Hülye user (jelen esetben én) ellen nem véd semmi tervezés. Egy tervezési hiba meg csak rátesz user hülyeségére.

Vennék e megint Coltot? Racionálisan nézve nem hiszem. Mitsuból most csak új Lancert - ha nem 4M lenne az induló ára. Többi modellt magamfajta átlag(alatti)ember nem tudja megfizetni. A Colt nem rossz autó - csakhogy az áráért kapni olyant, ami többet ad. Az meg nem izgat, hogy 15 év múlva, amikor majd egy Fiat az atomjaira hullik (egyébként nemhiszem), akkor majd a Colt még ugyanilyen kocsi lesz, mint most.

Schönen Tag noch. :-)