Rhangabé Mánuel Creative Commons License 2008.03.19 0 0 570
1.    Szent Hegy, csak férfiaknak… - J. S.: Athos, görögo; - Y.: Azt hiszem, Athos csak egy hegy neve, a területet hivatalosan is Szent Hegynek hívják.- igen

 

2.    Három láb van a címerében és farkatlan macskák élnek ott, egyedül a világon… Y.: Man - igen.

 

3.    Amíg majmok fognak élni rajta, addig lesz a terület mostani tulajdonosáé, ahogy a fáma tartja… J.S.: tipp: gibraltár - jó tipp.

 

4.    Az urgeli püspök és az északi szomszéd államfője közösen gyakorolja a szuverenitást… J.S.: andorra - igen.

 

5.    Ha kihal az uralkodócsalád, akkor egyetlen szomszédjához fog csatlakozni… - Monaco, most, hogy Albertről az a pletyka, hogy... hm, lehet, hogy ez nincs is olyan messze, h Franciao.-é lesz ez a kis operetthercegség....

 

6.    Néhány apró sziget Kanada partjainál…, egy európai állam sajátos jogállású külbirtoka… J.S.: st. pierre és miquelon - igen, Franciao.

 

7.    Egy óriási sziget Kanada partjainál…, egy európai állam sajátos jogállású külbirtoka…  J.S.: grönland - igen, Dánia, Kalaallit Nunaat.

 

8.    Ahol II. Erzsébet királynőként külföldi, hercegnőként államfő… H.B.: egy tipp: Szt. Ilona - nem, Csatorna-szigetek, Guernsey, Jersey, stb., mint Normandia utolsó brit koronához tartozó területei, s a brit monarcha az Normandiának uralkodó hercege és nem királya.

 

9.    Az egyetlen NATO-tagállam, amelynek néhány kis területe felett a Szovjetúnió, majd Oroszország korlátozott szuverenitással bír(t)… J.S.: norvégia, sbitzbergák - igen, másnéven: Svalbard.

 

10.  New Yorkban van, de nem az USA felségterülete… J. S.: ensz székház - igen.

 

11.  Egy állam, amelynek csak épületei vannak… J. S.: vatikán - nem, a Vatikánnak van területe, asszem cca 44 hektár, vagy mennyi, nem is tudom, a szuverén Máltai Lovagrend a megfejtés, a teljes hivatalos nevét most nem kerestem ki... a Lovagrend nagymestere egyébként általában bíboros, a legutóbbi Andrew Bertie angol orvos volt, aki nemrégen halt meg.

 

12.  Európa utolsó abszolút monarchiája… J. S.: liechtenstein - háááát... lehet, de inkább a Vatikán, sztem.

 

13.  Egy állam, amelynek, ha a területe eltűnik, polgárai egy másik államba költöznek és megtartják eredeti állampolgárságukat… H.B.: A 13. valami kis tengeri sziget lesz, korallzatonyon, vagy valami vulkanikus, igy tudnam az eltuniket elkepzelni.. :-) - jó az induló gondolat: a Maldív-szk., Indiával van ilyen szerződése, de lehetne mondani Tuvalut is, őket ausztrália fogja befogadni, ha a tenger ellepi a szigeteket.

 

+1.  Egy „állam”, amelynek „területe” egy elhagyott tengeri fúrótorony platója, de bélyeget ad ki :)… - nem csoda, hogy nem tudja senki, ugyanis a '80-as években egy angol pasas megvett egy elhagyott olajfúrótornyot az Északi-tengerben, és kikiáltotta rajta a Sealand független államot, bélyeget és útlevelet adott ki és egyéb "állami" allűröket mutatott, de senki nem vette komolyan. Még az ENSz-be is kérte felvételét, de le se tojták. Pár éve hirdeti, hogy eladná, akkor írtak róla utoljára, nem tudom, létezik-e még az "állam"... :)
Előzmény: Rhangabé Mánuel (561)