APT Creative Commons License 2008.03.19 0 0 1295
Nézd, a szakmai álláspont az, hogy az ultrahangos mosó NEM ALKALMAS óraszerkezetek tisztítására. Nem erre való, nem ez a feladata, a tokok-csatok tisztításánál vannak komoly érdemei, alkalmassága.
Az apró óra-alkatrészeket azonban egy rövid, 1-2 perces tisztítás nem tisztítja megfelelően, hosszabb ideig használva pedig a rezgés kilazítja az illesztéseket, károsíthatja a csapágyköveket (konkrétan: töri őket).
Ráadásul nem oldható meg korrekt módon a több fázisú tisztítás, a szerkezeti elemeket kotyva-előbenzin-benzin fázisban kell/célszerű tisztítani.
Jobb módszer akkor már a sima áztatás, három befőttesüvegben, de fizikális mozgatás, a mosófolyadék határozott és folyamatos áramoltatása nélkül komoly a veszélye annak, hogy a rejtett zugokban, vagy az egymásra torlódó alkatrészek egymást takaró részein nem lesz érdemleges hatás.

Zsebóra-szerkezetek még alapos áztatással egész jól tisztíthatók, de karórák esetén az óramosó nélkül az eredmény esetleges. "Órás pályafutásom" kezdetén jobb híján én is áztatással tisztítottam mindent, és kb: minden második így tisztított órával utána gondok voltak. És általában nem is néztek szépen ki az áztatott alkatrészek, foltosak maradtak a csapágylemezek, kerekek.
Ezen tapasztalatom alapján megkockáztatom azon kijelentést, miszerint az óramosó valóban jó, megbízható (és nem esetleges, harmadik nekifutásra sikeredő) eredmény eléréséhez nem nélkülözhető. Egy hobbiórás meglehet nélküle persze, legfeljebb sokszor jár úgy, hogy a látszólag leszervizelt órát egy hét múlva szedheti széjjel újra szervizelni - de biztos, minőségi eredmény eléréséhez egyszerűen kell ez a szerszám.

Az Elma kotyva normál tisztításnál (1 órát nem meghaladó mosási idővel - ez mosógépben a legretkesebb szerkezethez is bőven elég) nem támadja meg a sellakos ragasztásokat.
Nagyon szennyezett, vastagon ragacsos (főleg zsebóráknál van ilyen) szerkezetnél én is alkalmazok előáztatást kotyvában, egyfelől meg sokszor szét sem lehet szedi a szerkezetet rendesen amíg legalább úgy, ahogy nem előtisztítom, másfelől kíméli a mosógépben használt mosófolyadékot.
Előzmény: BoBoYSA (1293)