away alone Creative Commons License 2008.03.16 0 0 2545
Sziasztok!

Igen erős asztmás-allergiás-bőrirritációs lévén próbálok elérhető áron, elfogadható megoldású vízszűrős takarítógépként/vizszűrős poszívóként/légtisztitóként is üzemelő készüléket.
Így alternatívákat keresgélek egy ideje a következő olyan méregdrága berendezésekre, mint a Gisowatt/IGENIO (Mini)Aquafilter, Lura Professional, HYLA, PRO-AQUA, Rainbow, Roboclean.
Rengetegszer megfontoltam már, hogy valahogy rászánom magamat, és részletekben befizetem, de ennyit akárhogyan is nézem nem érnek.

Pár fontos szerkezet van bennük, melyek az elérhető árú alternatívákban nincsenek, ezek:
szeparátor, motoros, vagy legalább légárammal hajtott turbó kefe, teljesítmény szabályozás lehetősége ritkán, vizes szett (takarítógépként is üzemeltethető).
A turbókefe feltehetőleg megoldható egy másik modellből, ami rájuk passzol, akár még a teljesítmény szabályozás is, a szeparátor azonban már nehezebb ügy, márpedig ez egy fontos eleme a dolognak.

Pár elfogadható árú, és minőségű alternatív vízszűrős készülék:
- EIO Targa 1600 Trio
- Thomas TT Twin Aquafilter (drágácska)
- Delonghi WF 1500 EDL
- Zelmer 819 Delfin (Aqurio) (drágácska)
- Hyundai HHV-650

Ezek pedig nagyon közeli megoldású gépek a fenti horror árú készülékekhez képest:
- Hauser VW-1800 (elég gagyinak tűnik)
- Thomas Super 30S Aquafilter (állítólag egész jó, viszont állítólag szőnyegtisztitásra nem igazán alakalmas, mert tocsog utána benne a víz, bár nem is igazán erre szokás használni egy nem ipari takarítógépet, erre ott a mosógép, vagy a patyolat, és szőnyegtisztitó cégek)

De ami az eddig fel leltek közül a legjobban tetszik, és már nagyon közeli, működőképes megoldásnak látszik az ez:
LIV AquaFilter 2000
LIV AquaFilter 2000 2. link

Elvileg nincs benne teljesítményszabályozás, nincs turbó kefe, és persze szeparátor szincs, de van egy műanyag betét, ami úgy látom okosan megakadályozhatja, és elősegheti a por könnyű feltörését, hogy ezáltal esetleg ne kötődjön le a vízben, és közvetlenül a moshatő hepa szűrőbe menjen, esetleg fröccsenjen a trutyi (pl. mikor odébb húzom a gépet)+ beindíthat egyfajta körforgást is.
Tudom, hogy sokaknál több higiéniai problémát is felvet a vizszűréses porszívó, de inkább minden alkalommal kiöntöm és elöblítem, majd kiszárítom a dolgokat, minthogy 1-2 hétig allergéneket, és baktériumokat, miegymás trutyit tenyésszek melegágyban a porzsákokban, melyek megújúlt erővel, és nagyobb tömegben közvetlenül mennek a szűrőkbe következő 1-2 hét múlva történő használatkor.
Persze tudom: dobjam ki a porzsákot minden használat után. Igen ezt kellene tenni, csakhát ez nem igazán költséghatékony megoldás, hiszen egy porzsák többnyire 4-5 alkalomra elegendő, így elvileg 2 csomag bőven elegendő egy évre ,elvileg, csak ugye én nem így használom, mert nem értek vele egyet, mert érzem a bőrömön a hatását...)
Másrészt a padlófelmosást sokkal jobban el lehet egy vizes szettes takarítógéppel végezni, hiszen sima kétszeri felmosáskor száradás után még mindíg marad por. Pedlófelületeket meg nagyon jól átmossák, és leszívják az ilyen készülékek.

Szóval nekem teszik, és a csehek, lengyelek, románok kedvelik ezt az elvileg szlovén LIV Aquafilter 2000 készüléket.
Véleményt eddig csak egyet találtam róla itt:
Nők Lapja Café (2007-01-12)
"mi agy aquafilter 2000 nevű takarítógépet vettünk lassan három éve, ettől olcsóbban.vizes porszívóként is lehet használni,nem beszélve a többi funkciójáról! nekünk nagyon jól bevált!!"
Ezek szerint elég régen üzemel, talán bírja is (feltehtőleg nem készíti ki a pára, és jól van szigetelve), és így megbízhatónak tűnik.

Nektek mi a véleményetek? Megvehető, vagy inkább felejtsem el, vagy valaki már talált más jó vízszűrős takarítőgépet a felsoroltakon kívül, amit ajánlani tud?
Gyors használatra pedig szeretnék egy másik porzsák néküli hepa filteres porszívót is.
A kettő gép együtt szerintem megoldaná a szobai körülmények miatt jelentkező tüneteimet egy tisztább otthon reményében.
Ezekre jelöltjeim az itt közkedvelt:
- Electrolux ZCX-6205 mellett az
- LG V-KC902HTM
- Mielé S5260 Cat&Dog (ez sajnos porzsákos, bár több teszt alapján is azt olvastam , hogy a világ legjobb porszívója, mert a legtisztább levegőt fújják ki a Miele porszívók, gyakorlatilag a 100% levegőn kívül 0 részecskét engednek ki, olyan hatékony a szűrő bennük, és a többi cég hepa filtere mind gyengébben teljesít, meg ugye nem ajánlott hetegik háziport tárolni egy zsákban...)
- és igen a garancia, és a szolgáltatások, meg úgy minden miatt akár esélyes egy Dyson DC20 Animal, vagy egy DC 15 Animal is, mivel kb. 2 éve gyűjtögetek egy allergiamentes komplett megoldás reményében gondolkozva (kellenek még új ágymatrac/ágynemű is, miegymás). Az Aquafilter, meg a HYLA még így is nagyon messze van, és persze csak ez jönne ki és nem több minden ,melyek szintén szükségesek.