zann Creative Commons License 2008.03.14 0 0 236
Zavargások Lhászában

2008. március 14., péntek 10:11

Állítólag rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében és több kolostorban is ellenállási mozgalom alakult ki.

Szemtanúk szerint a város központjában erőszakos zavargások törtek ki a Jokhang kolostor előtt. Tüntetők több rendőrségi- és tűzoltó járművet megtámadtak, felborítottak és felgyújtottak. Összevertek több rendőrt és tűzoltót is. A tiltakozók a kolostor előtti téren bevonták a kínai zászlót, majd lábbal megtiporták azt. A városban káosz uralkodik.

Az amerikai Szabad Ázsia Rádiónak egy magát megnevezni nem kívánó forrás arról számolt be, hogy két buddhista szerzetes éhségsztrájkba kezdett a főváros körzetében lévő Szera kolostorban. A szerzetesek követelik, hogy a felfegyverzett rendőrök hagyják el a kolostor területét és a hatóságok engedjék szabadon a korábban őrizetbe vett társaikat. Egy másik helyen, a Drepung kolostorban két szerzetes öngyilkosságot kísérelt meg. Állapotuk válságos. A hét elején kezdődött megmozdulás átterjedt két másik, a Ganden és Reting kolostorra is.

A londoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért elnevezésű szervezet, a Szabad Ázsia Rádió, valamint szemtanúk szerint Lhászában katonák és felfegyverzett rendőrök több kolostort lezártak.

A mostani megmozdulás része azoknak a tiltakozásoknak, amelyek Tibeten belül, illetve azon kívül kezdődtek, hogy a Pekingben idén rendezendő nyári olimpiai játékok előtt feltárják a tartománnyal kapcsolatos kínai politika árnyoldalait. Tibeti száműzöttek hasonló céllal szerveztek Észak-Indiában is nagyszabású tüntetéseket.

Rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében - közölte egy meg nem nevezett tibeti asszony.

Az illető elmondta: a szerzetesek a város, Lhásza központjában rendőrautókat gyújtottak fel azt követően, hogy hatóságok egy kis templom közelében megállították tiltakozó menetüket.


http://index.hu/politika/kulfold/tibetnevtele/