Tempó Vasutas! Creative Commons License 2008.03.09 0 0 5386
Hát, ez már tényleg nagyon bonyolult. Mármint a megfelelő igekötők használata. A le- igekötőnek van egy kicsit lenéző konnotációja, ezt főképp Pesten használják (bár én nem feltétlenül érzem sértőnek - hiszen, mégha nem is mindenki, de itt is mondják, hogy "felmegyek Pestre"). Azért érdekes ez a le-, mert voltaképp földrajzi irányt is jelölhet (pl. innnen Debrecenből nézve, én rendbenvalónak találom a lemegyek Szegedre kifejezést).
És még ehhez vegyük hozzá az át- igekötőt (pl. Debrecen-Nyíregyháza viszonylatban én ezt tartom legszerencsésebbnek, tehát amikor egy nagyjából azonos méretű, közeli településről van szó). Ja, és akkor ott van a be- igekötő is, amikor egy közeli, kisebb településről "bemész" egy nagyobba.
Szóval bonyolult ez, és sokszor csak a helyiek ismerik az "elfogadott" igekötőket (mint ahogy azt is, hogy mikor kell egy településhez a ba- be-, és mikor a ra- re- ragot kapcsolni. Emlékszem, magyar szakos lengyel barátaim milyen nehezen fogadták el, hogy erre bizony nincs szabály.:))
Előzmény: lg23 (5384)