Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.03.08 0 0 419

Közben utánanéztem, Kassai erdményei tényleg sokat javultak. Én még erre az időszakára emlékeztem: (wikipedia) "1998-ban versenyszerűen, váltott lovakkal, 12 órás folyamatos lovaglás közben 286-szor vágtatott végig egy 90 méter hosszú pályán, ezalatt több mint 1000 célzott lövést adott le." Vagyis egy vágta alatt csak 3-4 lövést. Most már csak tudni kéne, mennyi idő alatt teljesített akkor egy vágtát. :) (Ő ott nyilván a minél lassabb vágtában "érdekelt".) De azóta még gyorsabbra képes: " 2002-ben egy reggel 6 órától este 6 óráig tartó rekordkísérleten 323 vágta során, közel 3000 lövéssel..."

 

Igen, az a kérdés, hogy egy átlagos hun íjász gyengébb, jobb vagy hasonló képességekkel rendelkezett-e. A nomád lovaskultúrákban ugyanis a hadsereg nem feltétlenül professzionális katonaságból ált, hanem szükség esetén minden hadra fogható férfi nyeregbe pattant és ment a csatába.

 

Egy nagy hátránya azért van ennek a harcmodornak. Ha megtörtént a "puskapor ellövése", majd az ellenfél lovasrohamot indít, és beéri a lovasíjászt (mindig vannak lassabb lovak egy seregben), akkor a közelharcra jobban alkalmas fegyverzetével fölénybe kerülhet. Szerintem ezért nem tért át erre a harcmodorra soha Európa nyugati fele.

 

 

Előzmény: Motun (414)