Éhesló Creative Commons License 2008.02.29 0 0 27369

Kedves István,

a témát nem tacsk0 hozta a fórumra, sokadik hozzászóló volt.

Volt aki megállapította, hogy az energiaellátás - tágabb körben - nemzetbiztonsági kérdés.

Egyetértek vele.

Ennek kapcsán, Tacsk0 arra világított rá, hogy ebben az iparágban (is) a világ szerencsésebb országaiban mindig nemzeti (állami) érdekekkel kerülhet szembe, aki az adott (más nemzet, állam befélyása alatt álló)  vállalat érdekeit sérteni, keresztezni próbálja. Ez az oroszok esetében szerintem is különösen így van, és ők ezt számos alkalommal bizonyították is.

Más.

Az orosz-ukrán gázvita és a vezeték "lezárása" (ténylegesen az orosz partner nem pumpált a rendszerbe gázt) bemutatta mennyire szavahihető az orosz "vállalati" partner, miközben garantálja hazánk ellátását. Semennyire. A magyar szerződéses ipari fogyasztókat lekapcsolták a gázról több alkalommal is, és a vész ellátási tervek szerint kellett más energiahordozóra átállniuk, már ha tudtak.

A "piaci" viszonyokat az is jól jelzi, hogy magyarország vásárolja a legdrágábban a földgázt orosz "barátainktól". Ezt az árkülönbséget én egyfajta "adóként" értelmezem.

Ezek után nem mással (bárkivel) keresni a kapcsolatot az ország ellátására kissé amatőr, vagy kifejezetten érdekeinket eláruló magatartásnak tűnik. Azonban ezen ma már nem csodálkozik senki. azon az oldalon, ahol a világ dolgait a nemzet oldaláról nézik. Mások meg tapsolnak ehhez az érdekeinket kiárusító politikához.

Ez is nemzetbiztonsági kérdés.

 

Éhesló

Előzmény: Zicherman Istvan (27364)