M.I. Creative Commons License 2008.02.22 0 0 27174
A sorhadsereget egyesek szerint azért kellett megszüntetni, mert amúgy is szarul működött.
De ha a sorhadsereget nem tudtuk rendesen megszervezni, akkor miből gondoljuk, hogy majd a hivatásost sikerülni fog?

Cruzzal ellentétben meg vagyok győződve arról, hogy egy országban minden állami és társadalmi szervezet működését alapvetően határozza meg a polgárok mentalitása.
A svájci vagy német hadsereg nem azért működik a magyarral ellentétben mert jobb a kommunikációja a polgárok felé, hanem mert más a polgárok mentalitása.

Hogy lehetne egy épkézláb hadsereget létrehozni egy olyan országban ahol az emberek jelentős része gondol úgy a honvédelemre mint fölösleges haszontalan dologra?
Lásd a nem sokkal ezelőtti idézetet arról a másik fórumról.

Ehhez már csak ráadás a hivatásosok egy részének az a véleménye, hogy kizárólag ők képesek megvédeni az országot a többi polgár hülye ehhez. (Főleg ha józan paraszti ésszel belátható, hogy még elméletileg sem lennénk képesek soha olyan hivatásos hadsereget létrehozni amely eléggé súlyos károkat tud okozni az ellennek, hogy az meggondolja a támadást.)

Nem tudom igaz-e, de hallottam valahol a horvátok panaszát. Azt mondták állítólag, hogy a több évtizedes együttélés a szerbekkel súlyos károkat okozott a horvát emberek moráljában, mentalitásában.
Szerintük erősen törekedniük kell ezeknek a károknak az eltüntetésére, javítani kell az erkölcsöt mind viselkedésben mind munkamorálban, stb.
Nálunk senki nem mond ilyet, a magyar ember hibátlan!
Pedig amíg nem nézünk szembe a hibáinkkal és nem próbáljuk kijavítani őket, nem fogunk egyről a kettőre jutni.

Ez csak annyiban tartozik a topic témájához, hogy szerintem ez az alapvető oka a Honvédség megsemmisülésének.