Törölt nick Creative Commons License 2008.02.20 0 0 438
Sziasztok!

Kivártam mi lesz a vége a fehérjékről szóló fejtegetéseknek, de látom Szőrmókon kívűl nem sokan szólnak hozzá.
Na szóval. A fehérjékről rengeteget vitatkoznak a táplálkozási szakértők, főleg ami a napi ajánlott beviteli menyiséget illeti. Ami szakértőtől függően napi 0,79g-tól akár 3,4g-ig is terjedhet. Bár mint ha olvastam volna már ennél magasabb értékeket is, de nem emlékszemrá pontosan. A viszonylag alacsony fehérjebevitelt ajánló tábor-ilyen példáúl a WHO is- a túltott fehérjebevitel káros hatásaitól akarja követőit megvédeni. A másik tábor ezzel szemben az alábbiakat állítja.: 1. A túlságosan kevés fehérje bizonyítottan egészségtelen. 2. Inkább legyen egy kicsit több mint kevés. 3.A felesleget az egészséges emberi szervezet tökéletesen és nyom nélkűl eltávolítja. 4. Még soha senkinek sem sikerűlt egészséges embereken egyértelműen bebizonyítania az egyes tábor elméleti feltételezéseit. Így azok csak elméletek.

A gyakorlatban tapasztalt "túlzott" fehérjefogyasztás sokak szerint nem a fehérjék számláját terheli, hanem a fehérjéket tartalmazó élelmiszerekét. Ezek ugyanis tartalmazhatnak egészségre káros anyagokat. Lásd például a tonhalkonzervek túlságosan magas ólom tartalmát. Tudtommal gyakran előfordul.

Egy kicsit tovább elemezgetve a dolgot, még több érdekeséget is fel lehet fedezni. Az egyes tábor gerince a WHO és a mögötte álló konzervatív gondolkodású orvosok. Na már most, a WHO nem állíthatja, hogy egy átlag ember fehérjeszükséglete akár tőbb mint 30-40%al nagyobb a jelenleg javasoltnál. Hiszen ezek csak pár tized grammok, de testömegkilógrammonként és emberenként megszorozva már hatalmas számok jönnének ki. Amiket a kormányoknak illetve legfőképpen a tömegétkeztetésnek és így példáúl a korházaknak is figyelembe kell venniük. Már pedig a fehérje az egyik legdrágább élelmiszer. Arról nem is beszélve, hogy elég furcsa lenne ha egyik napról a másikra ellent modanának önmaguknak. (Áh, ne is mondjátok! Már hallom is ahogyan az új kutatási eredményekről beszélnek...) Mellesleg a WHO sem az emberek érdekeinek szemelőttartásáról híres.
Egyébbként a WHO is szépen lassan, fokozatosan növeli a napi fehérjebevitel ajánlott mennyiségét.
A kettes tábor háttere sem feltétlenűl szebb. Ott az élelmiszerkiegészítőket gyártó cégek az urak. Azt hiszem őket nem is érdemes tovább részletezni. Céljuk a haszon, haszon és még több haszon...

S persze a független kutatókról se feledkezzünk meg. De azt már nem tudom, hogyan lehetne valakiről megtudni, hogy független. Ha pedig belegondolok ,hogy minden emberhez hat másikon keresztűl vezet az út, hát akkor elég borúsnak látszik a helyzet.

"Tudományosabban" vizsgálva a dolgot a 0,79(nők számára) illetve a 0,83g/tskg/nap(férfiak számára) fehérjéről már több kisérlet is bebizonyította, hogy még az ülő munkát végző emberek számára sem elegendő.
Más kisérletek eredménye szerint (sportolók számára) a 2g/tskg/nap feletti fehérjebevitel nem is káros, de nem is hasznos. Egyszerűen csak fölösleges.
Az igazság ülő foglalkozású emberek esetében valószínűleg valahol az 1 és 1,3g/tskg/nap lehet. Átlag sportolók esetében 1,3 és 2g/tskg/nap.
DE! Ezek az eredmények átlagos egészséges emberekre vonatkoznak. A beteg vagy extrém hatásoknak kitett emberek fehérje szükséglete teljesen eltérő is lehet.Az egyéni különbségekről már nem is beszélve. Éppen ezért, számomra nem hallatszik hihetetlennek az egy 0,69g/tskg/nap vagy akár egy 2,8g/tskg/nap-os ajánlás sem.

Nektek mi a véleményetek?