ambasa Creative Commons License 2008.02.19 0 0 10595
Igen, nem Te találtad ki a Tiger összevetését a Shermanal, vagy a T-34-el, de attól ez még értelmetlen harcászati szinten (technikai szinten nem). Teljességel értelmetlen megkérdezni, egy katonát, hogy melyik harckocsiban lett volna szivesebben, természetes, hogy azt választja, amelyikben személy szerint nagyobb a túlélési esélye. Nemrég feltette nekem valaki ugyan ezt a kérdést, ha harckocsizó lettem volna, akkor melyikbe ültem volna, természetesen Én is a Tigert választottam, de azt is hozzátettem, hogy a kérdés arra vonatkozott volna, hogy melyik volt a legjobb harckocsi akkor a Pantherre tenném a voksomat. Nagyon sok múlik azon, hogy hogyan tesszük fel, és kinek kérdést. 8)

Igen, pont a franciaországi csatára tett utalásod mutatja, hogy egy fegyvert nem lehet különválasztani az alkalmazási doktrinájától. De ha a teljes eredményességét akarjuk lemérni, akkor a rendszerben betöltött szerepe is lényeges. Szerintem a német páncélosok fölényéhez nem csak a technikai és taktikai fölényük, de a hozzá tartozó műszaki biztosítás is nagymértékben hozzájárult, maga a harckocsi, ennek az összetett rendszernek csak egy eleme volt. És akkor tovább nyithatjuk a képet és megvizsgálhatjuk a szárazföldi csapatok, majd az egész haderőn belül betöltött szerepét.

Igen, én is így gondolom nemzetgazdasági szinten dölt el a háború, igen az USA hadbalépésével nem volt esélyük a németeknek, de az eső törés, az az volt amikor nem nyerték meg az angliai-légicsatát, illetve a második, amikor nem sikerült a tél beálta elött befejezniük a szovjet hadjáratot. Ugyanis a villámháború lényage a - közkeletü elképzelésekkel ellentétben - nem a stukák és a panzerek, hanem az, hogy egy korszerű és drága hadsereget építünk fel, de ezt csak rövididőre töltjük fel és haszáljuk így összeségében kevéssé terheljük a nemzetgazdaságot. Azonban, ha ez valamiért felborul, akkor hosszútávon ez a hadsereg vereségre van ítélve, mivel a gazdaság hosszútávon nem bírja elviselni ennek a hadseregnek a fenntarását és működtetését. Így jártak a németek, és ez történik jelen pillanatban Irakban is, de ez nem ennek a topiknak a témája.

TG
Előzmény: showtimes (10594)