ambasa Creative Commons License 2008.02.19 0 0 10585
Laci!

nem csak a szovjet droktrina, de az amerikaiaknál is a harckocsik fő feladata, nem a német páncélosok elleni harc, hanem a mélységi csapásmérés volt. Azon lehet már vitatkozni, hogy mert csak arra alkalmas harckocsiaik voltak, vagy mert ezért voltak olyan harckocsijaik, amilyenek.
Az amerikaiaknál azt is figyelembe kell venni, hogy a Sherman kialakításánál nagyon törekedtek egy bizonyos tömeghatár megtartásához, hogy az viszonylag könnyen legyen szállítható hajóval és egy átlagos felszerélésű kikötőben ne legyen gond a kirakodása. De a maga Sherman fegyverzete (kivéve a hosszúcsövű 76 mm-es) inkább a puha célok leküzdésére vall, mint a páncélosok elleni harcra. Erre a célra az amiknál is a páncélvadászok M10/18/36 szolgáltak inkább.


Mindenkinek aki illet:

Amúgy nem akarom megérteni, hogy a háborút miért akarjuk leszűkíteni arra hogy mindkét fél részéről kiválasztunk egy-egy jellemző fegyvert és önmagukba próbáljuk összehasonlítani A háború öszfegynernem (esetleg öszhaderőnemi harc) ha az egyiknek jobb harckocsija van azt valószínüleg a másik fél valami mással ellensújozza. Igen a német páncélosok (a technika időben részben a személyzet a háború teljes folyamán) jobb volt, de ezt mind keleten, mind nyugaton valami másal sikeresen ellensullyozták.
Könyörgöm, legalább ebben a magas színvonalú forumban ne próbáljuk a hadviselést kettő vagy több harckocsi lovagi tornájának beállítani, mert önmagunkat csapjuk be vele.

István!

ha jól emlékszem az arnhemi felvételekre, akkor a folyó mellett a britek beépített, de a folyó felöl nyitott szárnnyal mentek, A afolyó másik partja, ahol a németek voltak nem volt beépítve. Arhív felvételeken, ahol a németek a leszálló övezetet lövik ott Sdk.Fz 10/4 harcjármű látható. Én nem kívánok belefolyni a vitátokba Zolival, hogy ez a jármű minek minősül, döntsétek el Ti. De az hogy Bastogne-nál vetnek be légvédelmi páncélost, az nem jelent automatikusan helységharcot is, használhatták szerinetem azt az eszköz a peremvonal lövésére is, az még nem helységharc, de földi célok elleni bevetés egy város védői ellen. Ez kicsit olyan mint amit pont te írtál az afgán könyvedben a szovjetek részéről az 1979. december 27-én az afgán elnöki palota ostrománál a Silkák bevetésével kapcsolatban. Azt a helyzetet minek neveznéd, jó nem helységharc, de akkor mi, amikor a légvédelmi tűzeszköz egy házat lő szét éppen?

TG
Előzmény: Némedi László __ (10571)