Epikurosz Creative Commons License 2008.02.16 0 0 314
Sziasztok!

Leírom tapasztalataim a Philips HR 1861-essel kapcsolatban (ára 35 k Ft.):
1. Annyira nem rossz. :-) Vagyis az olcsóbb gépekhez képest tényleg jó.
2. Nekem macerás a mosogatása, de végülis megoldható.
3. A "70%-kal több lé" reklámszöveget kicsit bombasztikusnak tartom. Nincs összehasonlítási alap. Én még nem láttam egy komoly, átfogó tesztet a Magyarországon kapható összes szóbajöhető gyümölcscentrifugáról.

4. Szerintem az összes gyc alapkoncepciója hibás. Gyc-vel nem lehet kinyerni az összes levet, ennek tehnikai akadályai vannak.
Ha engem, mint mérnökembert, felkérne egy cég, hogy tervezzek nekik gyc-t, akkor leülnék, és igen, bármennyire meglepő, használnám a fejem, és benne is a józan paraszti eszem (JPÉ).
Először is, két egységet terveznék:
I. Felül lenne egy daráló egység (lehet húsdaráló, annyi különbséggel, hogy a tengely függőleges), amely teljesen apróra, zúzná a gyümit, zöldséget. Ha ezzel kész van, onnan a massza az alsó egységbe jutna.
II. Az alsó egység egy hidraulikus prés, amely erősen összenyomja a pépet, és kisajtol belőle minden folyadékot. Az eredmény egyrészt a tiszta gyümölcslé, másrészt majdnem teljesen száraz pogácsa, amelyet a szemetesládába lehet dobni, vagy még inkább, fel lehet használni komposzt készítésére. Így nincs hulladék.

Végezetül pedig egy fotó a mai munkám gyümölcséről.
Egy fej vöröskáposztát facsartam ki. Nem kellett volna, elég lett volna a fele is.
A kb. 1,5 kilós káposztából kb. 7 deci lé jött ki. Nem rossz.
A káposztalé jó a gyomorégés ellen, a vöröskáposzta pigmentje pedig ellensége a ráknak. Maga a káposzta leve picit kesernyés, csípős hatású. Lehet édesíteni, de szerintem az nem sokat segít. Így kell elfogadni. A sajátos ízt szerintem ugyanaz a csípős anyag adhatja, mint ami a tormában is van, de ezt csak egy vegyész tudná megmondani.

És voilá!

Philips gyümölcscentrifuga