Némedi László __ Creative Commons License 2008.02.15 0 0 10492

néhány megjegyzés:

 

-Falaise-val kapcsolatban kicsit óvatosan. Nem csak szovjet oldalon születtek olyan művek, ahol a hős szovjetek (nyugatiak) csak irtják a gonosz németeket. A pontos adatok után (és persze a nyugati tévedések kiszúrva) Niklas Zetterling ment (Normandy 1944), érdemes elolvasni.

 

-a Tigrisektől féltek csak a szövik: ehhez érdemes ezt elolvasni: Számvéber Norbert: A német 12. SS-páncélvadászosztály Normandiában, 1944

http://www.ww2hunhistory.org/modules/wfsection/article.php?articleid=47

itt egy kezdő harcosokból álló páncélvadászosztály Jagdpanzer IV-esekkel elért teljesítménye:

"A 12. SS-páncélvadászosztály 1944 szeptemberében összesítette a normadiai összecsapásokban kilőtt szövetséges páncélosok és egyéb járművek mennyiségét. Az alakulat vadászpáncélosait összesen 102 harckocsi, egy páncélozott szállító jármű, egy felderítő páncélgépkocsi, négy vontató jármű és öt tehergépkocsi kilövését jelentette. A 3. század gépvontatású 7,5 cm-es páncéltörő ágyúi legalább további három szövetséges harckocsit lőttek ki, de mivel kezelőik elesetek vagy súlyosan megsebesültek, bizonyára nem volt, aki a kilövéseket jelentse.

Az 1. század Jagdpanzer IV-jei hét ütközet nap alatt összesen 86 szövetséges páncélos megsemmisítéséről számoltak be."

 

 

-A keleti front és nyugati fronton levő Tigrisekre meg itt a táblázat (forrás Jentz: Panzertruppen 2.). Tudni kell, a két oldalon a páncélos állományok (a szöviké, és a szovjeteké) kb azonos, de majd kigyüjtöm.

 

Előzmény: showtimes (10491)