Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.01.31 0 0 10366
,,Előszó helyet.

Hírhálóból: ,,Szimferopolban megengedték az OUN-UPA áldozatainak emlékére állított emlékmű felavatását.

Korspondent.net
2007. június 22, 09:14.
Вместо эпиграфа.

Szimferopol árosi tanácsa megengedte az OUN-UPA tagságának kezétől elpusztított szovjet állampolgárok emlékművének felállítását. A ,,Hátbalövés" nevet viselő emlékmű a közeljövőben lesz felavatva a város központjában, a Tanács-téren.
A szobor magassága három méter lesz. Két emberalakot fog ábrázolni, egy nőt és egy férfit, amint a nő megpróbálja karjaiban tartani a hátbalőtt férfi testét.
A szobor-kompozíció szimbolizálja azt a helyzetet, amely a háború és háború utáni időszakban alakult ki az SzSzKSz területén, amikor tanárok, mérnökök, orvosok, önkormányzati munkatársak utaztak Nyugat-Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak a terület újáépítésében, de válaszul a nacionalisták részéről gyűlöletet, üldözést, szenvedést, sebesüléseket és halált kaptak.


Василь ЧЕРВОНІЙ: «У Сімферополі хочуть ушанувати каральні загони фашистів і НКВС»! Газета Народне Слово, 28 червня 2007 року*

(* Vaszil Cservonij: ,,Szimferopolban emlékművet akarnak állítani a fasiszta és NKVD megtorlás áldozatainak.")

,,A Szimferopoli városi tanács döntésének értelmében emlékművet akarnak állítani az OUN-UPA áldozatainak, ami kétségtelenül a nemzetiségek közötti ellenségeskedés szítására irányul", - Jelentette be az Ukrán Népgyűlés UNP (Ukrán Nemzeti Párt) képviselője, Vaszil Cservonij. Ezzel a döntéssel, véleménye szerint, ,,az ügyészségnek kéne foglalkoznia"...
Vaszil Cservonij kijelentette, hogy a Szimferopoli városi tanács döntése ,,több millió áldozat meggyalázása". ,,Lényegében, Sziferopolban emléket akarnak állítani a fasiszták és NKVD megtorlásainak, akik ellen a legnagyobb harcot éppen az UPA vívta", - mondotta.
Ami pedig az UPA civil lakosság ellen elkövetett bűntetteit illeti, Vaszil Cservonij azt válaszolta, hogy úgymond ,,hogy ezek az UPA egyenruhájába átöltözött NKVD csoportok műve volt". Ezenkívül hozzátette, hogy,,dokumentumokból, amelyek a kommunista ideológia bűntetteiről szólnak, több mint elegendő áll rendelkezésünkre, - magát a szovjet államapparátust sem kímélték, amire bőven akad dokumentálható bizonyíték." ,,Azoknak pedig, akik spekulálni akarnak a ,,kommunista rezsim humanitásáról" és az OUN-UPA hősök ,,kegyetlenkedéseiről". Egyenlőre még Ukrajnában élünk, és az ország eléggé torkig van ahhoz, hogy ne tudjon önállóan gondolkodni" - mondta Vaszil Cservonij.

/Folyt.köv./