wekerlei Creative Commons License 2008.01.30 0 0 3331

A portói bornak nagy kultusza van világszerte. Csak Észak-Kelet Portugália pontosan meghatározott és védett övezetében termelt borból készülhet (hasonlóan a tokaji borhoz). Többféle borból keveri mindenki a saját receptje szerint, egy rész konyak is kerül bele. Az elöállítása tehát hasonlít a sherryéhez egy nagy különbséggel: a sherry idövel nem lesz jobb, így azt nem is kell "érlelni". A portói bort viszont fahordókban kell tárolni. Van fehér és vörös, száraz és édes változata.

A portói bor igazi ismeröi és kedvelöi azt állítják, hogy a bornak legalább tíz évesnek kell lennie ahhoz, hogy élvezhetö legyen. Ami pedig üvegenként 20 eurónál kevesebbe kerül, az inkább csak ételizesítésre alkalmas, kultúrált folyasztásra nem. 

A portói bor sikerét más helyen is le akarták másolni Portugáliában. A madeirai bornak is sok barátja van, az ország déli részében pedig a muskotály szölöböl készült muskatel terjedt el. 

Előzmény: rekoka (3328)