eumenesz Creative Commons License 2008.01.17 0 0 14509
"Ezek, s szinte minden más elképzelés megvalósítása három komoly nehézségbe ütközik:

(1) A fennálló gazdasági és politikai hatalmi rend többnyire ellenérdekelt;

(2) Egyetlen országban megvalósítva a globális gazdasági rendben aligha életképes;

(3) Feltételezi az egyes emberek alapvető szemléletváltását."




1. A fennálló hatalom mindig ellenérdekelt. Senkinek sem jó az erőszak, ám ez előrevetíti azt, hogy a békés megvalósítás mellett reálisan számolnunk kell az erőszak lehetőségével is.
2. Reális veszély. A Szovjetuniót is tönkre tudták tenni a jelentős helyzeti előnyben lévő tőkés államok, vagyis igaza volt Trockijnak, nem lehet egyetlen országban megvalósítania a szocializmust. Azonban a globális gazdaság kiteljesedése jelenleg éppen a kapitalizmusnak ezt a túlélési esélyét zúzza szét. A folyamatok világméretűvé váltak, többé senki sem szigetelődhet el, nem állíthatja meg a forradalmakat erjesztő válságokat a határokon.
3. Ez viszont új elem. Egyetlen korábbi társadalmi változás sem igényelt valójában döntő mérvű szemléletváltást. Mindenki erősen eltúlozza mind a szocialista forradalom, mind a kapitalista restauráció által végbement szemléletváltást az egyes emberekben, holott messzemenően nem volt egyik sem olyan gyökeres, mint amire a jövő érdekében most valóban szükség lesz. Szerintem ez a legkeményebb dió.
Előzmény: dalibaba (14506)