hakapeci Creative Commons License 2008.01.13 0 0 25192
üdv a hatásfok kétkedőknek! szóval a hatásfok egy kazánnál 7-8 összetevőtól függ, naponta mérek néha több kazánt is,. kezdjük a fontosabbakkal, ha érdekel valakit!

1.) kipuffogás hőmérséklete
2.) égéstermék oxigén tartalma
3.) égéstermék co2 tartalma
4.) égéstermék co  tart.

 na ezeket mérni kell. ha letekeri valaki a gázmennyiséget akkor a felhasznált levegőt is csökkenteni kell mert a légfelesleg ha nő akkor rohamosan csökken a hatásfok, megemelkedik a kipuffogás co tartalma (kevés levegőnél szintén emelkedik). esik a co2 mennyiség. egyes cirkóknál azért van határa a modulációnak mivel az égési levegő fix nincs szabályozva, a gáznyomás által beinjektált levegő határt szab a teljesítmény csökkentésnek, kis gáznyomásnál nincs elég levegő bevitel,  nincs megfelelő keveredés  és megnő a károsanyag kibocsájtás pl. co ami mint tudjuk el nem égett agyag, az autónál pont így van.
 
más mértem egy termomax inca kondenzációs cirkó tüzeléstechnikai hatásfokát, a pótlólagos beszabályozás után 95 % nak adódott, ehhez jön hozzá az égéstermék kondenzációjakor keletkező elméletileg 11 % "nyereség"ami a kémia miatt pont ennyi állítólag ( ehhez pontosan nem értek) az égési vízgőz lecsapódásakor keletkezik. tehát a hatásfok közelíti ily módon levezetve a 106 % ot  na ennyi pusszantás--haka