Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.01.08 0 0 9880
Folyt.
..........................
A másik ellátási forrást, amit a M-KK Katonai tanácsa a pártszervezetekkel karöltve fellelt, a ,,város anyagi javai" voltak. Ebbe tartoztak azok a fegyverek, amelyek az Oszoaviahim ifjúsági szervezetinél volt, a különböző üzemek és népbiztosságok őrségénél, a tanintézmények oktatófegyvere (iskolák, ipari neveldék és főiskolák).
A 18. lövészhadosztály (a volr 18 DNO hadosztály) harci útjáról szóló tájékoztatóban adatok szerepelnek a népfelkelők alaki gyakorlatairól, amiket 1941. július 7-8-án hajtottak végre, a hadosztály felállításának ideje alatt. ,,Akkoriban a 18. löv. hd.-nál még nem volt semmiféle fegyver, ha nem számítjuk be a 250 gyakorló puskát és 30 gyakorló géppuskát, amit a hadosztály rendelkezésére bocsátott az Oszoviahim szervezete..." Az Oszoviahim (A védelmet, repülőgépipari és vegyi építést támogató Szervezet - (Общество содействия обороне, авиационному и химическому строительству)) lövész egyleteiben és klubjaiban kiskaliberú (5,6 mm peremgyújtású lőszerre) Szmirnovszkij rendszerű TOZ-8, TOZ-9 kispuskákat használtak, illetve egyes esetekben külföldi puskákat és géppuskákat, amik alkalmasak voltak vaklőszerrel történő tüzelésre. A kiskaliberű puskákat kiadták a népfelkelőknek lőoktatás és az alapvető katonai kiképzés végett.
Mint említettem, fegyverrel az ipari vállalatok, gyárak és népbiztosságok őrsége is rendelkezett. Mivel a fő feladatuk az őrszolgálat ellátása volt, ennek végrehajtásához nemvolt szükség tűzgyorsaságra és a tűzsűrűség biztosítására. Például, a hivatali szolgálati őralakulatok igazgatóságaának egységeinél (Kоманды управления ведомственных служебных частей (УВСЧ) ), illetve az üzemanyaggyártó-ipar Népkomisszariátusa légoltalmi egységeinél (ПВО Народного комиссариата топливной промышленности) a következő fegyverek voltak rendszerben:
- Lee-Enfield M1914 7,71 mm-es puska (Nagy-Britannia);
- Arisaka M1905 puska (Japán);
- Lebel 8 mm-es M1907/1915/1916 puskák (Franciaország);
- Manlicher M1893 puska (Osztrák-Magyar Monarchia, Bulgária);
- Vatterli-Vitali M1870/1884 11 mm-es puska (Olaszrszág),
- Gra-Kropachek M1874/1885, M1885 és M1878/1884 puskák.
Az adott fegyverek származásáról már korábban beszéltünk. Ezenkívül, az adott szervezeti egységek fegyverzetéhez hozzátartoztak a TOZ-2 kispuskák és az NK 8,2 mm-es karabélyok, amiket nagykaliberű vadászpuskákból alakítottak át. A hivatali őrség parancsnoki állományánál az oldalfegyvert Korovin M1927 mintájú TK pisztolya adta.
...............
Folyt.köv.
Előzmény: Zicherman Istvan (9878)