maszek10 Creative Commons License 2008.01.04 0 0 23950
Ősszel, meg tavasszal valóban egyszerűbb radiátorral fűteni, illetve nem egyszerűbb, csak gyorsabb és akkor már meg is van, hogy mi a megoldás padlófűtés esetén.
Nálunk a gyerekek 16 óra után jönnek haza a suliból és mivel a padlófűtéses rendszernek van egy kis tehetetlensége, nem akkor indítjuk be a fűtést, mikor hozzuk haza őket, hanem kb 13-14 órakkor. Így mire hazaér a család, melegszik a lakás és mivel a padló tárolja a meleget, a lefekvésig úgy működik, mint a cserépkályha, vagyis estig visszaadja azt és még reggel sincs olyan hideg, mint mikor a radiátort este lekapcsolják, aztán reggelre meg totál lehűl a lakás. A kinti hőfok függvényében (16 - 20 C ) napi 1-3 órát jár így a kazán ( 2-6 m3 gáz ). Ha tartósan kezd hűlni a kinti hőfok, akkor kapcsoljuk csak folyamatosra, tehát mikor folyamatosan is elég neki a napi 5-6 m3 gáz.
A vezérlést én úgy oldottam meg, hogy :

1 : Egy direkt kapcsolóval indítom/megállítom a szívattyúkat és a kazánt.
Kicsit "oroszos", viszont a célnak tökéletesen megfelel, ha otthon vagyunk
és azt akajuk, hogy estére lanygyi legyen a lakásban.

2 : A termosztát vezérli a rendszert a lakás hőfokának függvényében ( 22 C )
A fűtési szezonban ezt használjuk.

3 : Raktam be egy programozható dugaljat és azon van belőve, hogy mikor
induljon és álljon le a fűtés. Pl. : Ha nem vagyunk otthon de azt akarjuk, hogy
azért estére legyen jó idő, mikor még nem fűtünk folyamatosan.

Az osztó mellett ( a lakásban ) helyeztem el egy táblán a kapcsolókat és még külön a két szivattyúnak is van egy világítólámpás kapcsolója, amin látom, hogy mikor mennek, ill. ha kell, lekapcsolhatom valamelyiket, ha valami gond van.

Szóval, szerintem nem olyan gond az időszakos fűtés a padlófűtéssel sem, csak másképp kell, mint a radiátoros fűtés esetén.
Előzmény: enginer (23938)