Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.01.03 0 0 9492
No, finn kommunisták ügyében mit sikerült megtudnom.
A Finn Kommunista Párt (Suomen Kommunistinen Puolue, SKP) 1918. aigusztus 29-én lett alapítva, a Moszkvában végrehajtott alapító gyűlésen.
Maga a Kommunista Párt, a Finn Polgárháború után Moszkvában székelt, ugyanis illegálisan működött Finnország területén (1920-ig Eino Rahia, Lenin közvetlen munkatársa vot az elnöke; 1920-tól Kuusinen).
1920 májusában szakadás történt a pártban és a FKP-ból kivált a Finn Szocialista Munkáspárt, amit több szerző ,,a SzU-ban működő FKP finnországi fedőszervének" neveznek, de a valóságban a Kuusinen féle Komintern-vonal ,,nacionalista elhajlóknak" nevezték őket. A párt eleinte legálisan működött. 1923 augusztusában, az észtországi és németországi kommunista puccskísérlet után Küesti Callio(? javítsátok ki, nem tudom, hogyan írják - Z.I.) parancsára letartóztatták a FSzMP több funkcionáriusát, beleértve az összes parlamenti képviselőjüket, magát a pártot pedig a finn alkotmánybíróság törvényen kívül helyezte és működését betiltotta, sajtóorgánumait lefoglalta és bezúzatta. Ekkor más szocialista irányultságú párt és társadalmi szervezet is be lett tiltva, attól függetlenül, hogy valóban volt közük a FKP-hez, vagy csak a hatóságok véltek felfedezni ilyen kapcsolatot; ezek vezetőit is letártóztatták.
1928 tavaszán Finnországon végigsöpört még egy letartóztatási hullám, mely során letartóztattak több baloldali aktivistát és a FKP illegális szerveinek több munkatársát. Ekkor a FSzMP néhány munkatársa is börtönbe került. Az utolsó letartóztatási hullám 1930-1933 között ment végbe.
A FSzMP-nek 1939-ben, a Téli-háború kitörése után adták vissza a legális működési engedélyét, miután hivatalos memorandumban elítélték a ,,Kuusinen-dekrétumot" és felszólították tagságukat, hogy jelentkezzenek önként a finn hadseregbe, hogy annak kötelékében megvédjék az országot a szovjet intervenciótól.
1940 őszén tevékenységét ismét betiltották (ekkor közel 18-20 ezer aktív tagja volt a pártnak). 1944-ben engedélyezték ismét a működését.
A FKP (a Kuusinen-féle Finn Kommunista Párt) 1944-ig volt illegalitásban Finnország területén, és csak a Szovjetunióval kötött békeszerződés után tudta folytatni a legális tevékenységét.

Ennyit sikerült találnom...
Előzmény: edesviz (9465)