A házunkban lakó családok fele cigány, az egyik kedvenc szomszédasszonyom is az családostul, tök jó fej,(bár a gyerekeit piszokul elkapatta, oszt most nem bír velük:DDD), hidd el, semmi előítélet nincs bennem! Itt sosincs betörés, nincs autólopás, néha kicsit hangosak, de ez a maximum.
De laktam olyan faluban, kisvárosban is, ahol sok cigánygyerek télvíz idején fűzőtlen félcipőben járt suliba, zokni nélkül persze, állandóan olyan éhesek voltak, hogy a társaik meg a tanárok nem bírták nézni, és mindig hoztak nekik kaját, vagy vettek a büfében... a faluban történt, hogy az egyik 12 éves, igazán jobb sorsra érdemes kisfiút a 24 éves börtönviselt bátyja rendszeresen kényszerítette, hogy segítsen neki lopni, betörni...
Én nem voltam szívbajos, az osztályfőnökével, egy fiatal kollégával kimentünk a családhoz. November volt, a putrin se ajtó, se ablak, csak egy darab zsák, a földön szalma, azon is zsákrongyok, nyílt tűzhely, maró füst, bűz. Szerencsénk volt, csak az asszonyt találtuk otthon, meg a három legkisebbet (12, 8, 6 évesek). Mondtam a szentbeszédet, hogy ez így nem megy, a gyerekeknek napközibe kell járni, ahol meleg van, enni kapnak, hozzák rendbe a házat, stb., és ha a bűnöző életmóddal nem hagy fel a Jóska, akkor el fogjuk vinni a kicsiket intézetbe. Olga sírt, hogy ő nem is bánná, neki már úgyis mindegy, beteg volt, de legalább ezeknek jobb lenne.
Na, irány a tanács, elindítottuk az eljárást. Két hét múlva kiderült, hogy vissza az egész, az apa meg a nagyfiú félig agyonverték az asszonyt, a VB-titkár 13 éves kislányát elkapták, és odavitték az anyja elé, hogy ha azonnal nem tépi össze a papírokat, és nem írja alá az újabb segélykiutalást, ott vágják el a nyakát a szeme láttára.
Piroska se élő, se holt nem volt... te mit csináltál volna a helyében?
Rendőrség... aha... meg se merték őket szólítani, amikor a Zokogó Majomban randalíroztak.
Ez is a magyar valóság.