madarbarat Creative Commons License 2007.12.05 0 0 896

A háttérben  jókat "beszélgettünk a keresztezésekről, fajokról. Talán másokat is érdekel:

 

Egyszerű csak arra gondolni, hogy a faj, amint vannak alfajok, már csak mint fogalom létezik.

Ezért a névadó alfaj neve a héja esetében

Accipiuter gentilis gentilis

A dolog innentől kezdve tök világos azok számára akik végigondolják.

Mondjuk felfedeznek egy új madárfajt, azt besorolják, kap nemzetségnevet és kisbetűs második nevet.

aztán felbukkan egy másik madár (a párjával együtt), amelyről kiderül, hogy összességében Accipiter vagyis az előzőekben Accipiter gentilisnek leírt madár legközelebbi rokona.

Na ilyenkor az Accipiter gentilis kap egy harmadik nevet általában a második nevet megduplázzák, az újonnan fellelt alfaj pedig egy másik harmadik nevet pl. a feltalálójáról vagy egy köztiszteletben álló személyről, vagy a feltalálás helyéről stb.

És így az történt a héjával, hogy 10 alfaját jegyzik. Na mármost mi történik, ha héja alfajok kereszteződnek? No problem.

Arra kell gondolni, hogy az alfaj az legtöbbször a faj keletkezésének centrumától távilabbi helyen, más életfeltételek, eltérő tápláléklehetőségek stb. folytán keletkezik. Egy-egy alfaj ha teljesen elkülönül a populációja a faj élőhelyén előforduló populációtól, akkor lassan megindul a fajképződés útján és végül oly mértékben más lesz, hogy az új besorolása válik szükségessé.

MÁR EGY KISSÉ "PARASZTOSAN" ez történik, következésként normál esetben az alfajok kereszteződnek, ha pedig mégse, akkor megkezdődik a fajjá válásuk.

Sokat lehetne erről beszélni, hosszasan érvelni, de remélem, sikerült felvillantani egy olyan elemet, ami az egész témát más megvilágításba helyezi.

Nem is nyújtom tovább a "rétestésztát" - szerintem a lexikonban fog találni a témával kapcsolatban sok olyan érdekességet, ami talán többet nyújt, mint egy fórumos vita.

Ha nem akkor hiába dolgoztam.

Innentől kezdve mindenkinek szíve joga összetenni a sokszínű (szivárványos) lóri - mennyi is, ha jól emlékszem - 36 alfaja közül bármely kettőt.

Sőt. Lehet, hogy nincs is más lehetősége... Nekem pl. volt egy napasztrildom (törzsalak) hím, s bizony összetettem volna bármely alfaj tojójával, de sajnos égen földön nem találtam. Végül szegény Bécsből csempészett madárka hosszú-hosszú agglegénylét után maga is jobblétre szenderült.

Más dolog az, hogy nívós kiállitásokon, kategóriaversenyeken a sztenderdleírás alapján a faj, alfaj jegyeit tisztán mutató madár (pár) mellett egy kevert, jellegtelen szóba sem kerülhet díjazottként.