micimacho Creative Commons License 2007.12.03 0 0 22793
Homályos hát! De igazából én az üzemeletetési költség minimalizálására törekedtem a komfort megtartása mellett. Tehát van (mert kell egy 15m-es ágra mindenképpen) cirkuláció, és a födregiszter mellett van klíma is.
Most pl. ősszel azzal fűtöttünk, mert 30Ft/óra áron 3kW fűtőteljesítmény állt rendelkezésre. Szobánként számolva persze. Még most is, minthogy szerencsétlenkedem az egyik szobával, sokszor bekapcsolom, hogy gyorsabban elérje a szoba a kívánt hőmérsékletet, utána tartani már tartja a lassan melegedő radiátor is. Eddig még nem volt olyan hideg, hogy ne kapcsolhattam volna be fűtésre (-15ig megy)

Visszatárve napkollektor és cirkuláció, szóval az egyik legdrágább dolog valóban a cirkuláció. Ezért is akartam napkollektort, többek között. De valóban, nem is fűti fel annyira a rendszer a melegvizet, hiszen a cirkuláció lehűti azt. Node már bocs, akkor nincs is értelme a napkollektornak, mert hát ugye az pénzbe kerül, ha jól méretezett is, nem is kevésbe, és hát akkor az nincs ingyen. Persze, hogy nincs, csak nálam a cirkulációval kalkulált veszteségre van méretezve, a családi vízfelhasználási "veszteségen" felül. (Illetve teljesen erre sem, de ez egy más történet, máskor - mondjuk a házépítés költségei topicban :-)))

Továbbá ott sem hoztam áldozatot, ahol pl. r0226 igen, ahogy látom a terveken, hogy ne raktam volna nagy üvegportált a nappalira. De hát nem az a cél, hogy megnyerjem a "ki fogyaszt kevesebbet" versenyt, hanem hogy a számomra élhető kész ház üzemeltetési költségei ne verdessék a csillagos eget, miközben nem akarom azt érezni, hogy mindenen "spórolok". Tehát normál életritmus mellett kell normálisan fenntarthatónak lennie.

De ma már sajnálom, hogy pl. az aljzatbeton szélső fél- egy méterére nem tettem dupla vastag szigetelést. Mindenhol csak a 7cm. Középen elég is - szerintem, ahogy mértem a hőmérsékleteket-, de a főfalak mentén kevés.

mm.
Előzmény: halaloszto (22758)