Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.11.27 0 0 9173
Mivel többször is felmerült már az elmúlt években a II.VH kapcsán a német és szovjet (szövetségesek) elleni fegyveres ellenállás témája, teszek néhány kiegészítést, pontosabban információs cikket az ukrán nemzeti ellenállásról az 1940-50-es években, mivel a mai napig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a különbség az UPA, UNA és az OUN között, illetve mit mivel ,,fogyasztanak".
Kezdem az UPA-val. Ha van rá igény, akkor még egy bibliográfiát is összedobok a témában, mivel ez a ,,történelmi réteg" és irodalma szinte ismeretlen Magyarországon.
.................................
UPA - Ukrán Felkelő Hadsereg (ukránul: Українська Повстанська Армія, УПА) — ukrán nacionalisták fegyveres szervezete, amely az 1940-50-es években tevékenykedett Nyugat-Ukrajna, Délnyugat-Belorusszia és Délkelet-Lengyelország területén.

A probléma már ott kezdődik, hogy UPA név alatt, különböző időben, minimum két, egymástól teléjesen független szervezet létezett.

Az elsőt T.D.Borovec (Т. Д. Боровeц; fedőneve ,,Tarasz Bulba") hozta létre 1941 nyarán, mint ,,önvédelmi csoportokat" (egésszen 1942-ig a másik nevéről volt híresebb - ,,Poleszjei Szics"(«Полесская сечь») és az ukrán Poleszje területén tevékenykedett (Ruthenia-Ukraina Reichkomissariat und Galicia distrikt). Állandóan lavírozott a német hatóságok és a vörös partizánok között (az utóbbiakkal külön megnemtámadási paktumot is kötöttek, 1941 októberében). A németekkel szemben nem volt egyértelmű a magatartásuk - egyes területeken a ,,Poleszjei Szics" csoportjai kisegítő rendőrségi alakulatok funkcióit töltötték be, más helyeken pedig állandó támadásokkal zaklatták a megszállók helyőrségeit.
1941 novemberében a ,,Poleszjei Sziocset" betiltották a német hatóságok, miután a szervezet illegalitásba vonult és nyíltan német-ellenessé vált. 1942 elején vette fel az új nevét - UPA («Украинская повстанческая армия» (УПА)). Viszon Sz.Bendera hívei, M.Lebegy vezetésével, 1942. október 14-én létrehoztak egy párhuzamosan működő harci szervezetet, ugyan ezen a néven, mint az OUN (b) (benderovecek) katonai szárnyát, majd aktív terrorba kezdtek Bulba-Borovec hívei ellen, illetve az OUN A.Melnyik által vezetett szárnya ellen (OUN(m)), hogy saját ellenőrzésük alá vonják az összes nacionalista csoportot. Eredmányképpen 1943-ra A.Melnyik és T.Bulba-Borovec híveit gyakorlatilag megsemmisítették, vagy részük beállt a Bendera-féle UPA-ba, vagy csatlakoztak Kovpak és Versigora vörös partizánjaihoz.
1943 novemberétől, egészen az 1950-ben bekövetkezett haláláig (harcban esett el) az UPA főparancsnoka Roman Suhevics volt (Роман Шухевич (fedőneve — ,,Tarasz Csuprinka tábornok"; «генерал Тарас Чупрiнка»).
1950-től az 1954 májusában történt fogságbaeséséig, az UPA rendkívül megfogyatkozott egységeinek Vaszilij Kuk ezredes volt a parancsnoka (Васiлiй Кук (fedőnevei — «Коваль»(,,Koval"; ,,Kovács"), «Лемиш» (,,Lemis", ,,Malomkő").
.....................

/Folyt. köv./