Törölt nick Creative Commons License 2007.11.22 0 0 4885
PÁVASZEM

Tészta:
- 6 tojás sárgája és felvert habja
- 12 dkg kristálycukor
- 3 dkg extra sötét kakaópor
- 2 ek. liszt.
- 1 mk. szódabikarbóna
- 2 ek. szódavíz

Összekeverni, lapos kivajazott- lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, elsimítani, 200 °C-on megsütni. (Tűpróba!) Én a sütőpapírt is meg szoktam vajazni, mert nagyon fontos, hogy szépen jöjjön ki a tepsiből a tészta, s mivel csak 1-2 cm vastag, ez a legnagyobb mutatvány az egészben.

Krém:

2 ek. lisztet 2 dl tejben felfőzünk (Lehet helyettesíteni 1 zacsi tejszínes pudongporral is) 20 dkg. margarint, 15 dkg porcukrot, 2 cs. vaníilás cukrot habosra keverünk. A főzött krémet hűlés után hozzákeverjük, majd elfelezzük. Az egyik adagba 2 ek. kakaóport keverünk.

Ha a tészta megsült, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a papírt, hosszában félbevágjuk, és még melegen, (mint a piskótatekercset) egy tiszta konyharuha segítségével hosszában félbehajtjuk. Így lesz két hosszú, keskeny csepp keresztmetszetű sütink. Ha kihűlt, óvatosan kihajtjuk és először teljes szélességében vékonyan és egyelletesen bekenjük a fehér krémmel, majd a barnával is úgy, hogy a közepén jóval vastagab legyen, a szélére alig jut. Újra visszahajtjuk, hűtés után szeleteljük.

Nagyon finom, édes, eteti magát, de több ponton is prímán el lehet szúrni. Azért ez ne riasszon el senkit, a család - roppant önfeláldozó attitűddel - kiskanállal is szívesen megeszi.. :D
Tehát, amire figyelni kell: A sütőbe való, lapos tepsiben kell sütni, mert különben nem lesz elég vékony és széles a sütink. (Kb. úgy kell csinálni, mint egy piskótalapot.) Fejből nem tudoma sütési időt, de a teteje szép fényes lesz, apró hólyagocskák jelennek meg rajta, és már nem ragad a tűhöz a tészta. Az nem jó, ha túlszárítjuk.
Ha kiborítod, figyelni kell, hogy ne ragadjon a teteje a deszkához (ezt nem tudom, hogy kell, nekem még szinte mindig odaragadt, ezért az alját kellett kifelé fordítanom.) Időben szét kell vágni és félbe kell hajtani, mert ha kihűlt, könnyen elreped, és akkor oda a látvány. Ugyanezért nagyon óvatosan kell szétnyitni a kenésnél is. A krémnél csak arra kell figyelni, mint általában a főzött krémeknél: a főzött komponenst ajánlott szorgalmasan kevergetni, nehogy becsomósodjon. Én ezt úgy szoktam, hogy elkeverés után rögtön a kézi keverőgéppel keverem, ha megfőtt, hideg vízbe állítom, és keverem még egy darabig tovább. Teljesen ki kell hűljön, mielőtt a vajas krémhez adod, nehogy megolvassza és kicsapja a vajat.
Alufóliába csomagolva prímán lefagyasztható, mi ettük már a fagyasztóból kiszedve azonnal is, jegesen is nagyon finom.. :D

Az éhesektől bocs a hosszú off-ért. : D