.ETNA. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 150
Szia Bonanita!

Amikor az első tünetek kialakulása (és egy mandulaműtét) után kb. 6 hónappal diagnosztizálták nálam az RA-t, s amikor, már a gyanú idején, mindent elolvastam róla a neten, teljesen kétségbeestem. Azt hiszem ez természetes emberi reakció, hozzáteszem előtte jószerivel még lázas sem voltam úgy az utóbbi 18 évben. Egyszóval át tudom érezni, hogy mi zajlik le benned, amikor azt olvasod: a tudomány mai állása szerint sem az okát, sem a végleges gyógymódját nem ismerik.

Én 43 éves vagyok és sajnos rendelkezem ismeretekkel a Metothrexátról, bár még csak 20 szemet (egy héten egy nap 2-2 szemet 12 órás kihagyással) szedtem be, de idáig ez volt a leghatásosabb. Én mellette Movalist szedek napi 1 szemet, korábban Cataflamot szedtem, de az kikészítheti egy idő után a gyomrom, szóval jobb a Movalis. Miután a vérsüllyedésem 67 volt, a reuma faktorom a vérben pedig több mint 400, az orvosom biológiai terápiát akart kezdeni, de szerencsére jól reagáltam a Metothrexátra és most már csak 42 a vérs., az pedig, hogy ez az érték lefelé megy, először fordul elő velem a betegség ideje alatt. Így a biol. terápiára most még nincs szükség.

Igazából a dokinőm több betege is szedi már hosszabb-rövidebb ideje a Meth. és náluk sincs különösebb tünet. Nekem is azt mondta, hogy nincs káros hatása hosszú távon sem, viszont képes a porcok kopását, a gyulladás miatti "korrodálását" megállítani (vagy majdnem a "megállás" szintjére lecsökkenteni, azzal hogy mérsékli a gyulladásos folyamatot). Ahogy korábban írtam, van olyan ismerősöm (a fodrászom férje), aki 20 évvel ezelőtt huszonévesen sikeresen átesett egy aranyinjekció kúrán, s azóta sem "lángolt" fel nála az RA (de tévedés ne essék, nem múlt el, csak szunnyad!!). Bár ez sem természetes módszer.

Valamelyik műsorban nemrégiben láttam egy doku-filmet egy spanyol természetgyógyász "üdülőről", ahol különböző auto-immunbetegségben szenvedő embereket próbáltak - több-kevesebb sikerrel - gyógyítani. Itt több különböző természetgyógyászati módszereket alkalmaztak: 7 napos tisztító-méregtelenítő kúra: csak zöldség és gyümilé+vitamintabletták, majd fokozatosan a valóban egészséges étrendre és életmódra szoktatás; talpmasszázs, jóga; pszichoanalitikus (akinek kiöntheted a szíved, s ez nem nyomja többé a lelked stb.) segítségével próbálták kideríteni a lelki okokat, no és egy orvos-természetgyógyász, akinek kellő anatómiai ismeretei is vannak. Szerintük - s én is erre hajlok - valójában valamilyen mélyen megbúvó lelki ok állhat az ilyen betegségek mögött. Nekem már korábban is az volt a véleményem, hogy minden fizikálisan megjelenő betegség, alapvetően pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű.

Tehát én összetett módon akarok harcolni ellene, mert ez az ÉN immunrendszerem, ami most éppen rosszul működik, mert lelki, vagy fizikális okok miatti "lestrapáltsága" folytán a kis hülye, nem összekavarodott.

A cél most az, hogy az agyam újra képes legyen uralni a testem, mert ha igaz, hogy minden az agyban dől el, akkor ez az egyetlen járható út (persze a gyógyszereket azért ne hagyd el, főleg, ha segít). Az én stratégiám: gyógyszer amíg használ, ha nem biológiai terápia (bár még túl rövid ideje alkalmazzák, s nincs elég utótanulmány, s ettől azért tartok), s mindezek mellett: Agykontroll tanfolyam, talpmasszázs, természetgyógyász, taoista tai chi, életmódváltás (megpróbálni stressz-mentesíteni), nem fordítok időt és energiát már az elhanyagolható dolgokra, szóval csak lazán! Ez baromira nehéz, de hidd el hatásos!! Rövid önsajnálat után (nekem ez kellett:-) rázd meg magad, s aztán hajrá! Én azt mondogatom: nehogy már a hülye immunrendszerem akadályozzon a bicajozásban, a tornában, egy konzerv vagy egy üdítősflakon kinyitásában, egyáltalán bármiben, mert hogy én lennék az erősebb!!! S ha ezt el tudod hinni, már el is indultál a gyógyulás - vagy egy jobb - bár RA-val tűzdelt - életminőség felé. Ugye nem nagyon patetikus, bocsi, ha az, de így szoktam magam "lórúgásokkal" előre lökdösni:-)) Kérdezz bátran, nagy irodalmam van már ebben az ügyben, ha nem is minden nap, de azért heti rendszerességgel bejárom a kedvenc topikjaimat:-) Fel a fejjel!!
Előzmény: bonanita (149)