Törölt nick Creative Commons License 2007.11.12 0 0 43
Miért lenne harag?

Egyáltalán nem magasröptű vitákba akartam bonyolódni, csupán a segítségemet akartam felajánlani a CALIGULA különböző DVD változataival, mivel tapasztalatból tudom, hogy még ma sem könnyű megfelelő minőségben hozzájutni ehhez a filmhez. Jószándékúan szerettelek volna figyelmeztetni Téged arra is, hogy fantomot kergetsz, ha ebből a filmből kizárólag szinkronos változatra hajtasz, hiszen ilyesmi (egyelőre?) nem létezik.

Pasolini filmje 1975-ben készült, Tinto Brassét 1979-ben mutatták be először külföldön, ezért egyáltalán nem kell 80 évesnek lenni ahhoz, hogy e filmek magyarországi sorsáról az embernek pontos infói legyenek, feltéve ha tényleg érdeklik ezek a filmek (is). Barátod remélhetően nem direkt kamuzik, legfeljebb rossz a memóriája. Az, hogy emlékszik a film egyik jelenetére (egyébként pontatlanul), az még egyáltalán nem bizonyíték arra, hogy egy magyar tévécsatornán keresztül látta volna. (Nekem is mennyi „bennfentes” barátom volt annak idején, akik persze mindent láttak, amit én csak szerettem volna, egészen addig, míg rá nem jöttek arra, hogy filmügyekben nem vagyok amatőr, a nagyzolásra vagy jó esetben a fiatalkori szenilitásra pedig nem vagyok vevő.) Valószínűleg tényleg tévében látta a filmet, de inkább egy VHS kazettáról videón keresztül, jobb esetben egy DVD-ről DVD-lejátszón át. A SALO 1995-ben került hivatalosan a magyar mozikba, bár zárt körű előadásokon már évekkel korábban is vetítették. A film hazai mozibemutatója és szinkronjának megléte nem is volt kérdéses, tévébemutatója nálunk viszont biztosan nem volt, ahogyan a CALIGULÁ-nak sem: ezt határozottan állítom, noha nem vagyok 80 éves.

Ami a segítséget illeti, 80 évesek mondását kölcsönvéve: segíteni csak azon lehet, aki hagyja magát. Nem állt szándékomban rád erőszakolni egy ingyen DVD másolatot egy olyan filmből, amelynek esetében te kizárólagosan ragaszkodsz egy nem létező változathoz. Sok sikert kívánok ahhoz, hogy ezt megszerezd, de tartok tőle, hogy ennek híján egy darabig még kénytelen leszel továbbra is beérni a baráti élménybeszámolókkal.

Remélem, részedről sincs harag.

Üdv:

field64
Előzmény: ALEX.33 (42)