Unua Creative Commons License 2007.11.11 0 0 1
Az Egyesült Magyar Párt ügyeleti elnöke

Az érsekújvári magyar pártok kongresszusán, 1936. június 21-én megalakult az Egyesült Magyar Párt, ennek ügyeleti elnöke Esterházy János lett. Esterházy János ebben az időben visszautasította Beneš ajánlatát, hogy miniszter legyen a csehszlovák kormányban.

Esterházy politikai célja a trianoni békeszerződés revízíója volt. Ebben támogatást kapott a magyar kormánytól. Magyar ügynök volt „Szalma“ név alatt a „221“-es sorszámmal. Többször találkozott 1938-ban a brit misszió vezetőjével, Lord Runcimannal.

A magyar képviselők memorandumban követelték a wilsoni alapelvek betartását. Esterházy János tárgyalásokat folytatott Magyarországon, Lengyelországban és Olaszországban. Ez év március 17. és 18-ikén Lengyelországban azt a magyar kormány által kidolgozott programot támogatta, ami egész Szlovákia Magyarországhoz való visszacsatolását tartalmazta.

Esterházy a komáromi tárgyalásokon is részt akart venni, ahol az új csehszlovák-magyar határokról tárgyaltak, de a csehszlovák delegáció vezetője, Jozef Tiso ezt elvetette.