milyennincs Creative Commons License 2007.11.08 0 0 203

Kedves Rodostó!

 

"a magyar Wiki-n a Báthory család címerében levő sárkányfogakat a "heraldika hanyatlásának" tartják. Érdekes, II. Rákóczi Ferenc nem annak tartotta."

A hanyatló heraldika egy szakkifejezés (=/= a heraldika hanyatlásával), az 1450 utáni a korszakra használják, szemben az élő heraldika időszakával. Ez utóbbi oldalon 5 képhez fűzött magyarázat sorában olvashatók azok a megjegyzések a Báthori család címeréről, annak idő közi változásáról, amire utalsz, félreértve annak tartalmát. A Báthori család felemelkedése már erre az időszakra esik.

 

A család történetéből (megjegyzem ebben Guttelek alakban írják a nemzetséget, hm? korabeli okleveleken Cletgud, Gldguth, Gwthkleth v. Kutkeled írott alakokban) jól olvasható, hogy egy ún. praedikátumból lett a Báthori családnévvé, amint azt Qedrák írta is a 191.hsz-ben. Hogy mit talált benne turtur "lazán kioktatónak" (199 hsz) azt ő tudja, az olvasó döntse el ki-ki maga. 

"A Báthory név eredete amúgy egészen egyszerű: Nyírbátorban volt a központjuk, és mint a magyar családok egy tekintélyes részének, nekik is az ősi családi fészkük volt a névadójuk."

Előzmény: Rodostó (189)