Jani71 Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1349

Nem olyan egyszerű a történet! Elvileg a turkesztáni szil (pusztaszil) az Ulmus pumila var. arborea, a csodasövény pedig az U. p. var. celer.

DE! Az a hír járja, hogy a celert magról szaporítják. Akkor viszont ki és milyen alapon állíthatja, hogy ez genetikailag tiszta celer? Ez ugyanis (genetikai tisztaság) ebben az esetben kizárólag vegetatív úton történő szaporítás útján előállított növény esetében jelenthető ki. Ha magról szaporítják, akkor szerintem nem tiszta az utód (vagyis nem celer). Egyébként én is azért bátorkodtam var. arborea-t venni, mert egyrészt gyakorlatilag ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a csodasövény (bár utóbbinál hangsúlyozzák, hogy ez a sövénynek kinemesített változat), másrészt van itt valaki, akinek már van, és azt nyilatkozta, hogy úgy látszik az ő növényének nem magyarázták el, hogy ő nem celer, hanem arborea, ennek ellenére ugyanúgy viselkedik.

 

Egyébként ma elültettem a szerzeményeimet nagyon jó minőségű komposzttal kevert barna homokba (60 cm mély futóárok, talajjavítás), az öntözés korlátlan mennyiségben megoldható (tápanyag gyakorlatilag szintúgy). Az eredményekről a későbbiekben majd beszámolok. :-)

 

Merre laksz?

Előzmény: georg01 (1347)