Vágó István Creative Commons License 2007.10.30 0 0 971
  Kedves Iván Gábor, nem szívesen válaszolok Önnek ezen a fórumon (sem), de annyira kitartóan támad, hogy felteszem a kezem: Ön nyert!


Alighanem az átverésről, csalásról más fogalmaink vannak, márpedig a fogalmak tisztázása nélkül nehéz az eszemecsere. Ha Ön engem egy kalap alá vesz Egelyvel, az auralátókkal, kézrátéttel gyógyítókkal, asztrológusokkal, stb. stb., akkor ezt én bármily igaztalannak tartom is, ne várjon tőlem cáfolatot – majd mások eldöntik, úgy van-e, ahogy mondja.


Abban viszont igaza van, hogy hosszú ideje az ezoterikusok elleni radikálisabb fellépést szorgalmazom, és ennek kétségtelenül nincs még kézzel fogható eredménye. Szívesen leírom itt, hogy miért.


Nos, nem vagyok jogilag képzett, akik viszont jártasak a bíróságok világában, figyelmeztettek, hogy a törvény erejére támaszkodó lépések korántsem annyira egyszerűek. El kell például dönteni, hogy polgári- vagy büntetőügy induljon-e. Az előbbi esetben egyáltalán nem biztos, hogy a bíróság tudományos megfontolások alapján dönt majd (Veér András például, tudomásom szerint, minden perét elvesztette a szcientológusokkal szemben!), és perveszteség esetén olyan költségeket zúdítanak a nyakunkba, melyeket a Szkeptikus Társaság nem tud vállalni. Ezért kerestem a nyilvánosság bevonásával jogvégzett embereket, fiatal, lelkes ügyvédeket, hogy ebben segítsenek nekünk, de nem találtunk ilyeneket. Ezennel itt is közzéteszem, hogy lehet nálunk (Szkeptikus Társaság) jelentkezni.


Büntetőügy esetén viszont a feljelentést követően - ha a feljelentés megalapozott - a rendőrség saját hatáskörében jár el, tehát az ügy nem marad tovább az ellenőrzésünk alatt, mert soha többet nem hívnak meg minket a tárgyalásra.


A fentiek miatt tehát stratégiát váltottunk: a Fogyasztóvédelmet próbáljuk rábírni arra, hogy lépjen fel hatósági jogkörben a csalók ellen. Alapelvem: ha egy mosópor-gyártót megbüntetnek azért, mert a termék nem tudja azt, amit a reklámja ígért, a céget megbüntetik. Miért ne lehetne ezt kiterjeszteni az ezoterikus termékekre ill. azok forgalmazójára is? Nos, a fogyasztóvédők egyelőre nem látják magukat illetékesnek, inkább átpasszolnak bennünket a Versenyhivatalhoz. Hát így állunk most.


Illetve van (lesz) fejlemény: Székesfehérváron nyilvános beszélgetés lesz az érintettekkel: http://www.szkeptikustarsasag.hu/konferencia


Ahol persze minden érkedlődőt szeretettel várunk.

Előzmény: Iván Gábor (965)