Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.10.29 0 0 8871
1925 telén Sorge feleségével, Kristinaval 8aki a kedvéért elhagyta első férjét) Moszkvába érkezett. A ,,Lux" szállodában szállásolták el őket, ahol az összes kominternista lakott. Kristina a Marx-Engels-Lenin Kutatóintézet könyvtárában kezdett el dolgozni. Viszont a családi élet nem alakult felhőtlenül és egy év múlva anő, csalódva férjében és a szocializmusban, visszatért Németországba.
Sorge megkapta, mint minden Komintern tag, a szovjet állampolgárságot, belépett a VKP8b)-be, és dolgozni kezdett a Komintern apparátusában. A Kominternben nem maradt sokáig. Jurij Georgijev, a Sorgeről szóló tanulmány szerzője, a robbanékony természetéről ír, a túlzott ambíciókról és a hivatali intrikákkal szembeni gyűlöletéről. Pedig a Komintern, amit a világforradalom főparancsnokságának terveztek, elég hamar egyszerű, bürokratikus hivatallá vált.
Sorge unatkozott a Kominternben, jóval aktívabb és önállóbb munkáról álmodott. 1926 őszén Sorge fontos szerepet töltött be a VII. plénum előkészítésében, melyen Sztálin utasítására az ellenzék új vezetőjét, Grigorij Jevszejevics Zinovjevet eltávolították a Komintern elnöki székéből. Még a végrehajtó bizottság elnöki beosztását is megszüntették. Ezt a nemzetközi titkársággal kívánták helyettesíteni. A Kominter új vezetője gyakorlatilag Nyikolaj Ivanovics Buharin lett.
Sorge, valószínűleg, szimpatizált Buharinnal, osztotta nézeteit, segítette annak munkáját. Ezt később majd még Sorgenak eszébe fogják juttatni, de egyenlőre a Komintern nemzetközi hivatalába vezényelték. Ez volt az a hivatal, amely előkészítve a világforradalmat, a külföldi kommunista pártok konspirációs és harci munkáját koordinálta. Ez a munka rendkívül megtetszett Sorgenak. Viszont nem tartott soká.
Amikor Buharin politikai vitába keveredett Sztálinnal, 1929. június 25-én a Komintern végrehajtó bizottságának elnöksége (IKKA), a VKP(b) delegáció javaslata alapján, menesztette Buharint a politikai titkárság éléről. Majd az IKKA X. plénumán Buharint az elnöki tanácsból is kirúgták.
amikor Buharin elhagyta a Kominternt, elkezdődött a hivatali tisztogatás, mely során kisöpörték a híveit. Sorget is elbocsátották. Ez, persze, nem volt akadály arra, hogy átmenjen a katonai felderítéshez. Viszont rajta maradt a bélyeg, hogy a jobboldali elhajlókhoz tartozott, Buharin híveihez, ebből következően - politikailag megbízhatatlan.
A gondolat, hogy Sorge menjen át a katonai felderítéshez, az angliai szovjet rezidens, Konsztantyin Mihajlovics Baszovtól származott. Ő elsőként figyelt fel a szépreményű fiatalemberre, akit annyira nem vettek komolyan a Kominternbe, hogy Sorgenak egyszer, amikor Nagy-Britanniában végzett titkos munkát, elfelejtettek pénzt folyósítani!

(Folyt. köv.)