Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.10.29 0 0 8855
Leonyid Mlecsin. ,,Különleges mappa. A külső politikai felderítés." Moszkva ,,Jauza"- ,,Ekszmo", 2004. (ISBN: 5-699-08094-5). Nyelv: orosz. 640 oldal.
(Bocs az esetleges hibákért - gyorsfordítás)
.........................
Miért nem akarta Sztálin megmenteni Rihard Sorge-t?

A mai világban ezt az embert biztosan nem alkalmazta volna a felderítés. Randalírozó és alkaholfüggő alak, a gyengébb nem kedvelője és társaságiember, szélhámos és kalandor...
Nem nehéz elképzelni a feldrítés személyi osztályának főnökhelyettesét és annak arcát - legyen az akár katonai, akár politikai felderítés, - akinek felajánlják, hogy egy ilyen embert küldjenek külhoni szolgálatra, ráadásul egy nagyszámú rezidentúra vezetőjeként!
Pedig éppen egy ilyen ember alkotta a szovjet politikai felderítés egyik dicsőséges történetét. Én Rihard Sorget értem ezalatt, akinek a történetében a mai napig sok az értelmetlen, érthetetlen és ismeretlen tényező.
Sorge személye körül több legenda született. Írták, hogy Ramsey jelentette Moszkvába a német támadás pontos dátumát - június 22. És ki mentette meg Moszkvát 1941 telén?
A németek úgy vélik, hogy ezt a ,,Tél tábornok" biztosította - a hihetetlenül hideg tél miatt még a kenőanyagok is megfagytak és a támadás leállt.
a felderítők biztosak voltak benne, hogy ez Rihard Sorge műve volt. Hatalmas, kiterjedt ismeretségekkelé rendelkezve Tokióban, Sorge jelentette Moszkvába, hogy Japán nem szándékozik megtámadni a Szovjetuniót - a császári haderő Délkelet-Ázsiára mér csapást. Ez lehetőséget adott a Sztavkának arra, hogy több hadosztályt összegyűjtsön délen és keleten, majd ezeket bevessék a Moszkva alatti ellentámadásnál.
Íly módon a főváros megmenekült. A Wehrmacht elszenvedte első vereségét, miközben a japán hadsereg valóban délnek indult. 1941. december 7-én, amikor Moszkva alatt Rokoszovszkij, Govorov és Vlaszov tábornokok csapatai már visszavetették a németeket, a japán torpedóvető gépek éppen kioldották halálos terhüket a Pearl-Harbor öblében pihenő amerikai hadihajókra. De a pontos analízisén Rihard Sorge már nem tudott örülni. Letartóztatták és vallomást tett a japán kémelhárítás nyomozóinak...

(Folyt.köv.)