Némedi László __ Creative Commons License 2007.10.27 0 0 23786

elolvastam mégegyszer a nato szerződést, de nagyon úgy látom, hogy a szerződés alapján Afganisztán nem magyarázható, tehát aNato (mint olyan) nem jelentkezhetett volna a misszióra (tehát nem az Ensz megbízással van gond, mert az bárkit és bármit megbízhat, de a Nato, mint szervezet nem erre alakult. Attól függetlenül a Nato országok egyesével (és persze "önkéntesen" jelentkezhetnek). Az "önkéntességet" azért tettem aposztrófok közé, mert ugye minden országra lehet nyomást kifejteni, már példaként említettem az USA-t is, tehát ez nem is teljesen kis ország probléma.

 

Egyébként békefenntartás ellen kevésbé tiltakozom, mert kell annyi felelősség érzetünknek, hogy próbáljunk segíteni a lehetőségeink határain belül, hogy békésebb legyen, mert az a mi békénket is szolgálja.

De Dél-Afganisztán nekem valahogy nem tűnik békefentartásnak, még a békekikényszerítés is enyhének tűnik :)

 

 

Az sem lenne ellenemre, ha Európa végre világhatalomként kezdene viselkedni (mégis csak jobb erős közösségként léteznünk, mint tengni-lengni). De ehhez nem Nato kellene, hanem EU, aki valamennyire egyenrangú félként tárgyalhatna az egyébként jó szövetségessel az USAval, de legyen érdekérvényesítő képességünk.

 

 

Előzmény: Hamburger2 (23783)