madarbarat Creative Commons License 2007.10.26 0 0 841

Kedves Gábor!

Egy kissé le vagyok törve, merthogy természetesen a lexikonban van van SZÍNKANÁRI-SZTENDERD.

OLYAN HOSSZÚ, HOGY ATTÓL TARTOK, IDE BEMÁSOLNI NINCS ELÉG HELY, ráadásul az illusztrációk másoláskor lemaradnak, de azért megpróbálom, te meg légy szíves vedd elő a CD-det és a címszókeresőnél kattints a színkanári címszóra

színkanári: a kanárimadárnak az a fajtája, amelyet mindenekelőtt a színéért tartanak, tenyésztenek.

E kanáriknál a kiállításokon elsősorban a madár tollruhájának a színét bírálják, az énektudományuk e bírálat során egyáltalán nem vetődik fel.

A színkanári-tenyésztés talán akkor jött először divatba, amikor megjelentek az első mutációk, melyekből eltűnt a melaninfesték.

Előbb a zöld-sárgák (tarkák) jelentkeztek, majd a XVI. századi feljegyzések szerint a tiszta sárgák.

Ezek népszerűségét jelzi, hogy a mi nyelvünkben is már ősréginek számít a külön színt jelentő kanárisárga.

 A színkanári-tenyésztés második nagy fellendülését a német dr. Hans →Duncker azzal idézte elő, hogy sikerült a kanári x tűzpinty keresztezésével olyan utódokat nyernie, amelyek továbbtenyészthetőeknek bizonyultak és anyai ágról hozták magukkal a piros faktort.

A red faktort A. K. Grill rögzítette a kanáriban és a kanáriversenyek nyílt kategóriájában nagy feltűnést keltett a madaraival.

A piros színt később az 1947-ben alapított Canary Breeders Assocyation (Színeskanári-tenyésztők Egyesülete) fogadtatta el, s nem elhanyagolható szerepet játszott a színkanári-kultusz máig tartó lendületének kialakításában.

Nem vonható kétségbe, hogy a díszmadár-tenyésztésben Európaszerte, így a mi hazánkban is a színkanári-tenyésztés a legnépszerűbb. Tekintve,  hogy a ritkább és veszélyeztetett madárfajokat érintő, továbbá a tenyészthetőség szempontjából sokkal kérdésesebb másik két vezető irányzat (papagájtenyésztés, egzotabarát) helyzete pl. a washingtoni egyezmény tükrében is eléggé vitatott, könnyen lehet, hogy a tendenciák a színkanári-tenyésztés túlélésének, és más, már-már domesztikált fajok esetében (Gould-amandina, zebrainty, stb.) is a színre tenyésztésnek kedveznek.

A színkanárikat ma már a versenyeken három kategória számos csoportjában versenyeztetik. A három fő kategória:

→melanin (sötét alapú) kanári,

→lipochrom (fehér alapú) kanári,

→szimmetrikus tarka.

Régebben, a XX. sz. elején nagyon népszerűek voltak az ún. →cinnamon színkanárik is, melyek lipochromoknak látszanak, noha van bennük (ugyan csak pheo-) melanin.

A bírálatok során döntő szempont

A TOLLAZAT SZÍNE, ez megmutatkozik abban is, hogy a 100 pontos bírálati szisztémában a színre adható a legtöbb (50) pont. A bírálat színkanárinál a szín meghatározásával veszi a kezdetét.

(De ehhez rögtön tegyük hozzá, hogy a színmeghatározásnak nincs akkora jelentősége, mint azt egyesek hiszik.)

 És rögtön kétfelé válik a dolog (a szimmetrikus tarkákról itt most nem esik szó, lásd ott!)

I. A FEHÉR ALAPÚ v. LIPOCHROM madaraknál az alapszínt, a tollazat és a bőr, ill. a szarurészek festékezettségét vizsgálják. A rendelkezésre álló 50 pont a zsírfesték eloszlásának, a tollazat általános színhatása megítélésére szolgál.

II. A SÖTÉT ALAPÚ v. MELANIN kanáriknál a madár színét - szintén max. 50 pont értékben, de - két részletben szemlélik:

II/a. az alapszínt meghatározó zsírfestékezettség milyenségére (lipochrom színek) maximum 20 pont adható;

II/b. a melanin festékezettség megítélésére ilyenformán 30 pont marad. A bírálatra vitt madár csőrét, karmát, lábát és a szemét a megfelelő változat ideáltípusában rögzített követelményeihez hasonlítják, majd a tollak rajzolatát adó melanin-festékezettséget teszik górcső alá.

(A világos folt a lábon, a pigmenthiányos karom v. más, a sztenderd szerint külön el nem várt, ill. meg nem engedett melaninhiány következménye pontlevonás.)

Az alapszín - tekintve, hogy albínó kanári egyelőre nincs - a sárgától a vörösig terjedhet. Pontos behatárolását az ún. Oswald-skála (OS) segíti. (→alapszín)

Az árnyalattól függetlenül a lényeg, hogy az alapszín (kivéve szimmetrikus tarka, mozaik és fehér domináns) EGYENLETESEN és TISZTÁN JELENTKEZZEN AZ EGÉSZ TOLLAZATON.

A színkanári TOLLAZATÁVAL kapcsolatban röviden összefoglalhatóak az elvárások:

legyes sima, hézagmentes;

a farok, ill az evezők szorosan redőzöttek;

a hibátlan farok V-alakban enyhén bemetszett, a hát vonalát egyenesen követi és 12 kormánytollból áll.  (Hibának számít a sérült, borzas tollazat, a laza v. durva fedőtollak, a tollhiány és a nem teljesen kifejlett tollak.)

Az ideális színkanári (a homlok elülső domborulatától a farok végéig mérve) 14 cm nagyságú, de +-0,5 cm megengedett, viszont elvárás, hogy a testrészek egymáshoz viszonyított nagysága harmonikusak legyen. E tekintetben mérvadó, hogy a kanári tipikus pinty, s a színkanári a harzi rollerből lett kitenyésztve, tehát annak a formáját, testarányait kell mutassa.

A feje kerek, ívelt. Sima átmenetet képez a nyakkal és a háttal. A hát és a szárny szintén törésmentes vonalat képez. Elvárás, hogy a szárny zárt legyen és szorosan simuljon a háthoz. A két szárny nem keresztezheti egymást!

A mell vonala lágy ívvel folyik bele a has oldalnézeti képébe. A farktollak zártak, szimmetrikusak. A szabályos farok hossza kétszer fér bele a test hosszába.

A láb akkora (hozzáértve az ülőrudat átölelő ujjakat is), mint felette, függőleges irányban a test.

A test tengelyvonala 45 fokot zár be a vízszintes ülőrúddal.

A sztenderd külön kiemeli, hogy a színkanári a bírálat idején legyen élénk, de nem mutatkozhat idegesnek. A hímeknél feszesebb tartás kívánatos.

 Összhatásában is vizsgálják a színkanárit, amikor is a madár kondícióját ítélik meg és azt, hogy a madár a maga teljességében hogyan mutat. És ebbe beleértjük a kiállításra felkészítést is (lábak tisztasága, karmok hossza).

Az előbbiek alapján a SZÍNKANÁRINAK** a 100 pontos bírálati rendszerben

                                Adható max.

Alak, forma                   10 pont

Szín*                             50 pont

Testnagyság (14 cm)     10 pont

Testtartás (45 fok)         10 pont

Tollazatra                       15 pont

Összbenyomás                 5 pont

* melaninoknál két részre bontva: alapszín 20 pont és a melaninfestékezettség 30 pont

** kivéve →cinnamon színkanári.

A színkanárinál a bírálatból kizáró ok:

a betegség, szemhiba, hiányzó testrész*, a merev láb, a törött szárny;

az erős vedlés;

a felismerhető machináció (pl. a festés, a vágott farok);

a szabványtól eltérő gyűrű,

lipochrom színkanárinál a melaninfolt

és mindhárom kategóriában az idegen fajtajelleg.

(A fejlettebb bírálati kultúrával rendelkező országokban a csonkulások megítélése kevésbé kategórikus. Ti. a nyilvánvalóan sérülésből eredő csonkaság bírálatból nem kizáró ok. Logikus, hogy egy tojó esetében, ha nem genetikai hátterű a csonkaság, hanem pl. egy baleset miatt vesztette el valamely ujját, nem volna okos dolog leírni a madarat, ha egyébként minden szempontból kifogástalan. Az hozzáértő tenyésztő meg is becsüli - miért ne tehetné ugyanezt a bíráló?!?)

Pontlevonással büntetik

a púpos hátat,

a lógó és a laza, rendezetlen farktollakat,

a pocakot,

A lógó szárnyat,

a terpesztett farkot,

az előreugró mellet,

az erős, boltozatos v. a lapos koponyát,

a fűzött nyakat,

A meredek és a lapos állást (az ideális a 45 fok),

az oszlopos lábakat,

a töredezett csőrkávát,

a púpos és a keresztező csőrkávákat egyaránt,

az erősen pikkelyezett lábakat,

a hiányzó és a túl hosszú karmot,

a bokavastagodást,

az ujjvastagodást.

(→cinnamon; →melanin színkanári; →lipochrom kanári; →szimmetrikus tarka kanári; →alapszín)

 a színkanári alaptípusa (harzi roller)
Előzmény: neco (834)