Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.10.26 0 0 23739
Anno Sztálin imperialista elhajlásnak nyilvánította a kompjútert
...............

Az nem Sztálin volt, hanem Hruscsov, és nem a számítógéppel történt meg a dolog, hanem a kibernetikával. :))P
Annyira nem vették félvállról a dolgot a szovjetek, hogy igen-igen komolyan kutatták ezt a területet.
Csak úgy megemlítem, hogy néha érdemes ,,klasszikusokat" is olvasni, például Szolzsenyicint. A regényében (,,Első körben") éppen egy olyan, 1949-ben működő ,,saraskát" (börtön-kutatóintézet) ír le, amelyben éppen a káosz és absztrakt matematikára épülő gépeket terveznek az elítéltek. Szolzsenyicin nem az ujjából szopta a történetet, mivel ugyan ott, Marjinóban, mint elítélt, gazdasági dolgokkal foglalkozott.
Ami pedig a rakétatechnikát illeti - itt még mindig az oroszok vezetnek. Az amerikaiaknak kínkeservesen sikerült behozniuk a lemaradást (de behozták akkor!). Ha Koroljov nem hal meg, még mielőtt a ,,Hold-rakétája" teljesen átesik a teszteléseken, akkor valszeg most valami Ivan Ivanovics Ivanovot tisztelnénk első ember-ként a Holdon.
Az sem véletlen, hogy Oroszország egyedül évente több űrrakétát indít, mint a többi állam együttvéve (az USA-t is beleértve). Japántól kezdve (még maguk az amerikaiak is!) és Svédországgal végezve általában mindenki Pleszeckből, Kapusztyin Jarból vagy a Bajkonurról indítja saját kereskedelmi műholdjait. Kíváncsi leszek, milyen lesz ez az arány, amikor majd teljes gőzzel el kezd működni a nemzetközi úszó rakétaindító állomás és az oroszok új űrhajókilövő bázisa a Távolkeleten.

Sohasem szabad lebecsülni a másikat. Mondjuk, ha én kizárólag magyar újságokat olvasnék és a marha magyar médiából meríteném az ismereteimet, akkor én is azt hinném, hogy Oroszországban mindenki szegény és részeg, az utcákon meg medvég járnak és mindig esik a hó. Ezzel szemben mi, magyarok vagyunk jelenleg a bányász béka segge alatt fél méternyivel.

SAJNOS:(

Á, hagyjuk...:(
Előzmény: Törölt nick (23733)