varadit Creative Commons License 2007.10.14 0 0 267

 

 Végre!!!

 

 

Október 15-én lejár az öt éves moratórium, ettől kezdve kizárólag a Görögországban gyártott - juhból és kecskéből készült - fetasajt viselheti a feta vagy feta típusú elnevezést az Európai Unióban.

 

A döntés elsősorban a - tehéntejet felhasználó - dán és német sajtgyártóknak fog minimum eurószázmilliós kiadást okozni azzal, hogy teljesen új márkaneveket kell bevezetniük a piacra.

Az Európai Bizottság 2002-ben döntött úgy, hogy elfogadja Görögország igényét, és - az addigi gyakorlatától eltérve - olyan élelmiszernek is megadja a területi eredetvédelmet, amelynek neve nem egy földrajzi elnevezésből származik - mint például a francia champagne és cognac, vagy a magyar Tokaji esetében. Az EB úgy döntött, hogy a különleges klimatikus viszonyok, és a kecskék, juhok egyedi tartási szokásai adják meg azt az ízvilágot, amelytől a fetasajt egyedülálló. Az újszerű eredetvédelem ellen fellépő országok keresetét az Európai Bíróság 2005-ben elutasította.

Az Európai Bizottság által az átállásra lehetővé tett öt évi moratórium most letelik, a feta hétfőtől csak görög sajt lehet.

Forrás: FH