Zottjoghurt Creative Commons License 2007.09.22 0 0 1041

Ezekben az edényekben nincs semmi csoda, 18/10 króm-nikkel tartalmú saválló acéledények, csak az ügynökök állítják be annak.

 

Még az áruk sem jelent garanciát a jobb minőségre, mert más cégek is csinálnak ilyen edényeket, ugyanilyen tulajdonságokkal, olcsóbban. Persze ehhez el kell baktatni a boltba, de szerintem megéri a fáradtság.:)


Pl:
A Ber***FF rozsdamentes edények vastag talppal rendelkeznek, amelyek lényege, hogy egy többrétegű szendvicstalp vezeti át a hőt az energiaforrástól az ételig.
Az edények fala rendkívül praktikus, legalább 1 mm vastagságú sebészacél bevonattal rendelkezik.


Az edények felszínét egy úgynevezett passzív oxid bevonat védi, ami az edények fényét adja, illetve megakadályozza az ételek letapadását. A szendvicstalp a hőt minimális veszteséggel, egyenletesen szétterítve juttatja el az edény belsejébe. A vastag fal nagyon kevés hőt enged elveszni, ezt bizonyítja, hogy a fémfülű edények is kesztyű nélkül megfoghatók főzés közben. A sebészacél (T304) felület pedig azt eredményezi, hogy a szerves anyagok nagyon nehezen kötődnek az edény falához, tehát a főzés során az étel nehezen ég le (akár zsiradékmentes sütéskor is), másrészt az edények takarítása lényegesen egyszerűbb, gyorsabb.

 

Króm kémiai tulajdonságok:
Oxigénnel szemben rendkívül ellenálló (passzív), ami a rajta keletkező, kemény, szorosan tapadó oxidréteg hatása. (Ez a passziv-oxid:--)

Az inocel nevű ötvözet 13-20% krómot, 60-80% nikkelt tartalmaz, a maradék vas. Híg savakkal, lúgokkal és oxigénnel szemben nagyon ellenálló.

 

Van egy sanda gyanúm, hogy még maga Zepter úr sem tudja, miért nem ragad le az edényeiben az étel.
Találtam egy cikket, ami szerintem ezt a jelenséget írja le:

 

http://eszakindex.hu/hir?valrovatid=7&melyiknap=2006-06-23&melyikid=9175

 

Előzmény: nannov (1039)