marosi.pal Creative Commons License 2007.09.21 0 0 1472
"-ki tudja azt megmondani, hogy ehhez nekunk mire van szuksegunk, vagyis milyen papirokat kell beszerezni, esetleg penzbe kerul itt -e valami?, aztan szerintetek ez kb mennyi idot vesz igenybe?, vizsgazni magyar nyelvbol??? kell -e? es miutan megvolt az esku letetele, mennyi idobe tellik az, hogy magyar szemelyit kapjunk?"

Kellenek a születési anyakönyvi kivonatok lefordítva magyarra az OFFI által.
A házassági anyakönyvi kivonat is kell (ezt nem tudom, hogy le kell-e fordítani, gyanítom igen).
Édesapád anyakönyvi kivonatát, ha magyar állampolgár akkor be kell tudja szerezni a BÁH hivatalból.

A férjed külön kell bizonyítsa a magyar felmenőit (például anyakönyvi kivonatokkal).
Meg kell nézni, hogy ki az a felmenő aki magyar fennhatóság alatt született és vele kezdve le kell vezetni a származást okmányokkal egészen addig a személyig aki a honosítást kéri.
Például ha a férjed nagyapja született magyar fennhatóság alatt akkor kell az ő anyakönyvi kivonata, a férjed apjának az anyakönyvi kivonata és a férjed anyakönyvi kivonata.

Pénzbe csak a fordítások kerülnek, illetékbélyeg NEM kell, ugyanis a honosítási kérelem illetékmentes.

Nekem másfél év telt el a kérelem beadásától az eskü letételéig, de én kellett hiánytpótoljak (Én a Szaharában tudtam meg, hogy hiányt kell pótoljak, ezért késtem a hiánypótlással kb. két-három hónapot:-)

Aki magyar tagozatra járt a suliban vagy egyetemen az nem kell vizsgázzon. (Természetesen igazolni kell, hogy magyar tagozatra járt.)

Kell igazolni a megélhetést és lakhatást.
A megélhetést előző évi APEH jövedelem igazolással kell bizonyítani. Ha az idén kezdtetek dolgozni Magyarországon akkor az APEH jövedelemigazolást leghamarabb 2008. januárban lehet beszerezni ha önbevallók vagyunk(ha cég készíti a bevallást akkor csak 2008. májusban lesz meg). Az igazolást az előző évről szokták kiadni.

(Régebben, hogyha még nem volt APEH jövedelemigazolás akkor kereseti igazolást lehetett vinni a cégtől. Mostanság nem tudom mit lehet bemutatni az APEH jövedelemigazolás helyett.)

A lakhatást, ha a lakás saját tulajdon akkor például a tulajdoni lappal (Vagy esetleg az adásvételi szerződéssel??? -ezt nem tudom).

"mar megvan a regis kartyank, de a hivatalokban , sok helyen, azt sem tudjak az mi fan terem? csak neznek, es a vallukat vonogatjak...sajnos nincsenek tajekoztatva sok helyen arrol, hogy a torvenyek jul 1 tol megvalltoztak... es ez baj! mert ertetlenkenek, es gyanakodva neznek az emberre... hogy mi van? es mit akar???"
Már írtam ebben a fórumban, hogy a hivatalokban nem minden ügyintéző ismeri a magyar törvényeket, ezért az ember saját maga kell elmagyarázza, hogy mi az az okmány. A hivatalokban csak a személyi igazolványt ismerik.

"es miutan megvolt az esku letetele, mennyi idobe tellik az, hogy magyar szemelyit kapjunk?"
A jogszabály szerint az eskü letétele után azonnal kézbeadják a magyar személyi igazolványt és lakcímkártyát. (Nekem pár hetet késett:-)

Az új (magyar) anyakönyvi kivonatokat majd postán küldik, arra többet kell várni.
Előzmény: pearldiver (1471)