Én egy ilyen képet láttam a felrobbantott Dráva-hídról, ezen sajnos nem látszik a vágnyzat.
A Zakany allomas mai atmeno fovaganyatol az allomasepulet fele is volt tan 2 vagany (beleertve a meg ma is meglevot, igaz mar hasznalaton kivulit), ha jol remlenek a beszamolok a helyi oregektol.Beleértve nem inkább három?
Érdekes dolgokat írsz, pl. ez a kavicskitermelés. A hosszú kanyarodó elveszett vágány mellett most is 100*10 méteres betonplacc-rakodótér van. (
Itt egy helyszínrajz.)
Belinkelek egy
térképet, 1951-ből származik. Mint írtam, se a zákányi deltaág, se a régi, Gyékényest elkerülő Déli Vasút-vonalvezetés nincs már meg rajta, de mindkettőnek egyértelműen jelölve van a töltése. Utóbbi megszüntetéséről továbbra sem tudunk semmit, előbbiről meg talán lehet feltételezni, hogy a világháború vetett véget az életének. Csak abból gondolom, hogy bár miután Gyékényes megépült, minden(?) menetrendben Gyékényes volt a határállomás, viszont az 1944-es
menetrendi térképen Zákány is visszatér ebbéli funkciójában, pontosabban jelölve van a határátkelő a menetrendi térképen. Ezt csak neten láttam, és ebből következtetek. Utána hamarosan lebombázták a hidat, s ha a vágány még valameddig meg is maradt Zákánytól a híd felé, mondjuk 1950-ig bármikor fölszedhették, hisz funkciója a híd hiánya miatt már nem volt.
Érdekes még a térképen, hogy kb. a MÁV Kocsijavító vonalába egy körpályájú keskenynyomközű vasutat jelöl, vajon itt mi lehetett? Azt nem tudod, hogy a sok zákányi vágány és a fordítókorong mikor tűnt el?
Még egy dolog az '51-es térképhez: a deltánál kettő olyan ágat jelöl a rajz, ami Gyékényestől Zákány felé megy. Mi ez, miért volt ott? Esetleg a DV-nyomvonal maradványa?
Szeruintem a mai jarmujavito a letarolt es felszedett egykori Zakany allomas helyen epult fel, megkockaztatom meg azt is, hogy nehany vaganya az maga az egykori Zakany allomas vaganya, persze mar kicserelve, de a helyen maradva.... Aztan persze ki tudja....Kb. így lehet, bár a zákányi vá. centruma azért kicsit arrébb van, a mostani dzsungel helyén is voltak biztos vágányok. Gyékényes-Kavicsbányára egyszer még elmegyek fényképezni. Bár már nemnagyon van mit.