Ugye mindenki hallotta már a "római tál" vagy a "Pataki tál" kifejezést....
Ezek is agyagedények, kiváló töltöttkáposztát, rakottkrumplit, vagy kacsasültet lehet bennük készíteni. a lényeg, hogy be kell áztatni őket sütés előtt, azaz az agyag pórusait telítik vízzel, és ez biztosítja a sütnivalónak a szükséges gőzt, vagy párát, hogy ne száradjon ki.
Szóval, véleményem szerint a mértékkel adagolt párásítás két dolgot csinál:
- egyenletessé teszi a kemence hőmérsékletét (amíg elpárolog a víz csökkenti a hőmérsékletet, később, mikor már nincs minek elpárolognia, már nem fog hűteni)
- akadályozza az étel kiszáradását, szaftosabb lesz a kaja
tehát, ha valaki a kemence hátuljába betesz 2L vizet egy fazékba, az nem vét nagyot.
Amúgy meg szerintem nem árt a kemencének, mert ez nem kátrányos gőz, mint az ami a fa égésekor keletkezik.